Skip to content

30 cm dlhý účet z registračnej pokladne na jednu položku?

Iba nedávno finančná správa zaviedla ďalšie zmeny pre podnikateľov týkajúce sa registračných pokladníc. So zmenami sú spojené aj vizuálne nové účty z registračných pokladníc.

Oprávnených sťažností na pomalé vystavovanie účtov pokladnicami v obchodoch z dôvodu zdĺhavého pridelovania unikátnych kódov finančnou správou bolo hodne a tak štát musel reagovať. Že by už mal byť problém menší a čakanie by malo byť kratšie.

V poslednom čase si podstatne viac všímam účty tlačené registračnými pokladňami a údaje na nich. Nebudem sa rozpisovať o dĺžke účtov na ktorých sa nachádza 15 či 20 položiek. Tam je určitá dĺžka účtu viac menej pochopiteľná. Problém ale vidím v účtoch s jednou či dvomi položkami. Na každom účte sa totiž nachádza množstvo údajov až nepochopiteľne zvyšujúcich jeho dĺžku.

Zo stoviek ciest po svete porovnávam účty s registračných pokladníc v Nemecku, Holandsku, Rakúsku, Maďarsku, ale aj v Izraeli, Ruskej federácii, na Ukrajine či v susednej Českej republike. Tiež v štátoch Severnej a Južnej Ameriky či v Ázii. Môžem preto objektívne povedať, že nikdy a nikde žiaden účet neobsahoval ani len zrovnateľné množstvo informácií, ako tie naše. Od tých najjednoduchších až po najzložitejšie – všetky sú však veľkosťou maximálne na úrovni jednej štvrtiny tých našich.

Každý účet z registračnej pokladne v každej krajine slúži k evidencii tržieb podnikateľa. Teda na to isté, ako u nás. A ostatným štátom na kontrolu stačia podstatne jednoduchšie a pre podnikateľov lacnejšie systémy. Pýtam sa teda, sú snáď vo všetkých krajinách okolo nás sprostejší úradníci, nechajú  sa štáty viac  okrádať ako Slovensko, alebo sme najväčšími zlodejmi na svete?

Ak niekto nepochopil či by malo byť pointou tohto článku, snáď sa zamyslí aspoň po nazretí do účtu vystavenom za jednu jedinú zakúpenú položku – slaninku. Bola dobrá, no to nie je zásluha ani politikov a ani úradníkov, ale poctivého výrobcu tohto produktu.

Tu je fotografia účtu v porovnaní so zakúpenou slaninkou s priloženým metrom.

Denne hovoríme a píšeme, ako je nutné šetriť prírodu, stromy a ako je nutné rozhodovať sa, či je potrebné vytlačiť si napríklad prijatý e-mail. A štát zákonom zavedie predpis, ktorý vygeneruje za jednu položku 30 cm dlhý papierový účet. Aspoň tento konkrétny účet dĺžku prakticky 30 cm, teda dĺžku celej slaniny dosiahol. Účtov sú denne na Slovensku z desiatok tisíc registračných pokladní vystavené snáď stovky tisíc, či dokonca milióny. Koľko kilometrov papiera s najväčšou pravdepodobnosťou vo väčšine končí v koši? Koľko to je stromov?

Spýtame sa príslušného ministerstva,  menovite a funkčne ktorý intelektuál a ekologický diletant zodpovedá za takýto nezmysel a či práve týmto opatrením štát predpokladá elimináciu podvodníkov na daniach a neoprávnených odpočtoch na DPH pohybujúcich sa v miliónových číslach, ako napríklad  u firiem tiež podnikateľov Bašternáka, Kočnera  či odstránia obchody blízke “dobe kešu” na spôsob exministra Kaliňáka?