Skip to content

"ak sa Vám nepáči, hor sa do iného mesta a dediny" – aj toto je pohľad niektorých občanov na veci verejne…

Tak pomerne presne vedia kto z akých pomerov pochádza, ako si dlhodobo zarába či zarábal na živobytie a každý hneď citlivo reaguje na každú zmenu v majetkových pomeroch ľudí, ktorých históriu pomerne dobre pozná. Ak nie on sám, tak jeho rodičia, blízki známi… Práve z uvedených dôvodov je zvláštne, keď sa po zvolení do funkcie volený zástupca  začne časom voči občanom správať arogantne, prípadne ich požiadavky ignoruje. V prípade niektorých jednotlivcov to veľa krát dospeje do stavu, kedy snáď začnú byť presvedčení o svojej neomylnosti, či správajú sa a konajú ako keby im obce  a mestá patrili. A pritom ich majú len spravovať a verejnému záujmu (občanom) slúžiť… … to sľúbili vo verejne zloženom sľube. A ešte  podstatne viac. Sľúbili (a zákon im to aj priamo ukladá) dodržiavať  Ústavu  SR a príslušné zákony. Konajú tak aj v skutočnosti? Iba včera sme uverejnili e-mail obyvateľa obce Šoporňa, ktorý pod plným menom a priezviskom verejne vyjadril nespokojnosť s konaním starostu obce  Macha. Starosta nebol ochotný prísť pozrieť sa na ulicu, po ktorej majú obyvatelia zťažené prístupy k svojim rodinným domom a to nie z dôvodu nevyhnutnosti, ale neodpratania odfrézovaného asfaltu z vozovky. Celý článok si môžete prečítať tu: https://www.seredonline.sk/2020/08/12/fazulova-ulica-v-soporni-je-ako-tankodrom-no-starosta-sa-na-nu-nema-cas-ist-pozriet/ Pod samotným článkom, ako aj na FB v diskusii, čitatelia SOL a občania napísali niekoľko príspevkov. Aj tieto:

Zuzka Karolova Futrosova?‍♀️ ako deti v MŠ. Nehnevajte sa na mňa, ale toto by som ani neuverejnila. Akoby starosta mohol všetko a ostatní sa na tom len priživujú. V pondelok to naviezli a všetci očakávajú, že do troch dni bude už aj kanalizácia? Sa zobuďte a buďte trochu trpezliví, ochotní znášať akúkoľvek nepríjemnosť pre váš budúci život a ak sa Vám nepáči, hor sa do iného mesta a dediny. Na Slovensku je tak krásne ❤️.
Našťastie Zuzka nerozhoduje o tom, aký problém a podnet obyvateľov obce bude uverejnený a tak nemá možnosť podieľať sa na krytí arogantného konania volených predstaviteľov samosprávy, ktorí nereagovaním na podnety občanov ich počas volebného obdobia ignorujú. Peniaze vo forme výplaty, v zime vykúrenú a v lete klimatizovanú kanceláriu a všetky benefity prináležiace k funkcii  každý mesiac pochádzajúce výlučne z práce samotných občanov ale neodmietajú.
Ak sa občan v prípade obmedzovania jeho práv neozve a na túto skutočnosť neupozorní kompetentné osoby zastávajúce príslušné funkcie, akoby k obmedzovaniu nikdy nedošlo.
Pán  Viktor Hofer sa ozval. Kontaktoval starostu a štatutára obce  Adriána Macha telefonicky, ale aj e-mailom. V telefonickej komunikácii sa občanovi porozumenia od predstaviteľa obce (zodpovednej osoby) nedostalo, odfrézovaný asfalt odprataný nebol. Väčšie kusy asfaltu podľa slov pána Hofera stále komplikujú prejazd k jeho domu.
Starostu Macha občan kontaktoval aj e-mailom:
Von: Viktor Hofer<hofer.viktor@gmail.com> Date: Mo., 10. Aug. 2020, 16:44 Subject: Práca profesionálov To: <podatelna@soporna.sk>, <starosta@soporna.sk>
Vážený pán starosta,
Prikladám foto z fazuľovej. Je pekné že sa ide robiť kanalizácia. No bohužiaľ štýl akým sa robí je horší jak v dobe kamennej. Rozbitý rozfrezovany asfalt je na ulici, miestami 20 cm vysoko. Je problém sa s autom vôbec dostať k domu. Podvozok auta skre a sucha. Prípadne poškodenia auta uhradí obec Šoporňa?
Keď už sa robí by bolo vhodné aj práce niekým kompetentným z obce kontrolovať.
S pozdravom Hofer
Pisateľ e-mailu priložil aj fotografie, starosta teda vedel, o čom obyvateľ píše:
Pán Hofer žiaľ nedostal žiadnu odpoveď.
V diskusii pod článkom anonymný diskutujúci napísal dokonca dlhý príspevok, v ktorom si ale stihol pomýliť povinnosti samosprávy (dodávateľa) realizujúcej  zákazky / práce platené z verejných finančných zdrojov s povinnosťami fyzických (teda súkromných) osôb. Občan má právo o veci verejné sa zaujímať a pýtať sa na všetky veci súvisiace s mandátom starostu či poslanca, no opačne to neplatí. Čo a ako robí občan doma, je jeho vec. Ak samozrejme neporušuje zákon. Ale o tom pomerne často píšeme skôr v súvislosti s obcou Šoporňa a jej starostom.
Anonymný príspevok z diskusie:
Pre Viktora 13. augusta 2020, 11:05 Každy rozumný človek vie, že ak sa vykonávajú nejaké práce, tak z istého hľadiska by mal rešpektovat a aj strpieť nejaké obmedzenia k jeho osobe. Obec dlhé roky čakala na začatie prác na dokončení kanalizácie. Konečne sa práce začali a popdľa toho, ako práce pokračujú, vyjkonávajú ju dobre a rýchlo. Žiaľ, Fazuľová ulička je špecifická. Je úzka a takí ako Vy sa tam s autami snažia napratať až pred dvere do domu. Čo tak trocha strpenia? Mimochodom, ak by tam bola vykopaná jama, aj tak za každú cenu by ste sa chceli dostať k domu? Prepáčte, ale je to z vašej strany choré. Samozrejme, že vy ste ten, ktorému sa nepáči čokoľvek, čo by vás na nejakú chvíľku obmedzilo. Neviem čím to je, ale ak ste až tak čistotný, prečo obecní zamestnanci musia z Fazuľovej uličky vypratávať haldy vriec s odpadom, ktorý tam obyvatelia uličky, vaši susedia a možno aj vy sami vyhadzujete? Skúste trocha sebareflexie. Skúste pochopiť, že ak sú nejaké práce, že sa jedná zo strany firmy ktorá práce vykonáva o stavenisko a VY a každy jeden by mal rešpektovať, že vstup na pracovisko, stavenisko je v istom zmysle obmedzený. Alebo Vám ide o niečo iné? Mne ako obyvateľovi obce ide v prvom rade o kanalizáciu, nie o to, či vy sa dostanete s autom rovno pred dvere domu aj za cenu poškodenia. Viete aký je stav vozovky a že sa jedná o stavenisko, tak sa podľa toho snažte aj zariadiť. Týždeň? Dva? P.S.: Máte tam bordel celé roky, to by vám malo vadiť. – – – Zo samotného obsahu príspevku vyplýva previazanost pisateľa na obec. Anonymný útok na poškodeného obyvateľa je ale pod úrovňou akceptovateľnosti a pôsobí skutočne ponižujúco. Nie ale pre občana, ale obec pod vedením starostu a štatutára Macha. Ten sa totiž za obec ani za seba pod svojim menom k veci doteraz nevyjadril. Aj v súvislosti s týmto prípadom je potrebné pripomenúť, že občania sa musia o správu vecí verejných zaujímať nielen pred voľbami, ale po celé volebné obdobie. Rovnako musia vykonávať aj kontrolu volených funkcionárov, zaujímať sa o pôvod ich majetku a trvať na vykonávaní servisu verejnosti, ktorý si predpláca cez svoje dane. Nikto okrem občana v dedine poriadok neurobí…
]]>