Skip to content

Jedna krajina – dva metre

JEDNA KRAJINA – DVA METRE.
Včera zadržala polícia známeho aktivistu proti korupcii Júliusa Kovácsa. Z videa ani vyjadrenia polície sme sa nedozvedeli, prečo ho zadržali. Podľa polície bol v pátraní. Julo nie je ani bohatý človek, ani nikoho za sebou nemá. Je možno viac kritický a radikálnejší v názoroch, ale je to obyčajný občan. V pátraní mal byť aj bývalý predseda Najvyššieho súdu. Tomu polícia nie a nie doručiť úradnú zásielku.
Prvého zavreli do CPZ (cely predbežného zaistenia), druhý si sám privolá televízny štáb a vysmieva sa štátnym orgánom. Jeden nosí rúško a kritizuje tých, čo ho nenosia a poburujú, či vyzývajú na nerešpektovanie nariadených opatrení. Druhý demonštratívne neplní nariadenia a verejne vyzýva na ich neplnenie. Čo si my občania máme z toho vybrať? Kto z nich má pravdu? Alebo pravda a zákonnosť závisí od spoločenského postavenia, majetku a známostí?
Na vrchole prokuratúry sedí nový generálny prokurátor Žilinka. Ten zatiaľ vyvíja veľkú aktivitu za ochranu ústavných práv zavretých či obvinených podozrivých, alebo dáva právne nepodložené a populistické podania na Ústavný súd. Dokonca aj na Ústavnom súde časť sudcov nekoná v súlade s poslaním, ale rieši politiku a rozhoduje ako zaujatí politici.
Július Kovács kritizuje aj generálneho prokurátora a má problém. Asi nie je náhoda, že ho polícia zadržala práve pred generálnou prokuratúrou. Keď som ja dal trestné oznámenie za zverejnenie vymyslených špinavostí s jasným zločinným úmyslom, tak mi ho prokuratúra odmietla s tým, že ako verejne činná osoba (bolo to v dobe, keď som bol ZNGŠ), musím znášať zvýšenú mieru kritiky. Teda novinári môžu zverejniť fotografie mojej manželky aj detí, môjho obydlia a môžu si o mne vymyslieť trebárs aj to, že som vrah. Stačí aby šéfredaktor povedal, že mal dôveryhodný zdroj. Aký – či agenta SIS, VS, GRU, alebo člena mafie – to už nikoho nezaujíma. Rovnako nikoho nezaujíma ani skutkový stav, lebo na žiaduce špinavosti novinára či dokonca prokurátora sa vzťahuje sloboda prejavu. Ak by som urobil to isté ja alebo Kovács, tak nás zavrú. Žijeme v dobe elektrickej a ak sa dotknete vedenia, dostanete ranu.
Dovolil som si jemne kritizovať prokurátora Žilinku, respektíve pochybovať o tom, či bol najlepšou voľbou na generálneho prokurátora. Tvrdá a nehanebná odveta nedala na seba dlho čakať. Poslal som Žilinkovi aj trestné oznámenie na špinavosti jeho podriadeného prokurátora JUDr. Greška. Ani mi nikto v zákonnej lehote neodpovedal. O nejakom ospravedlnení sa prokuratúry za nehorázne špinavosti, šírené konkrétnymi prokurátormi, dnes už aj pod Žilinkovou ochranou, nemôžem ani snívať.
/Edit 161503APR2021: Práve mi bolo doručené oznámenie GP SR č. IV/5 Gn 289/21/1000-5 z 12.4.2021, v ktorom mi prokurátor GP oznamuje, že prijali moje podanie vo veci JUDr. Greška a postúpili ho na vyšetrenie KR PZ BA. Takže beriem späť tú časť, že mi v zákonnej lehote neodpovedali. Pokiaľ ide o ospravedlnenie zo strany prokuratúry, o tom nie je ani zmienka. /
Požiadal som generálneho prokurátora Žilinku o zabezpečenie ochrany svedkov a mňa osobne a možnosť osobného doručenia trestného oznámenia vo veci podozrenia z obzvlášť závažných zločinov v súvislosti s činnosťou, do ktorej boli zatiahnuté aj spravodajské zložky. Generálny prokurátor Žilinka, ktorý má blízko k väzobne stíhanému bývalému riaditeľovi SIS, k strane, ktorá ho nominovala, aj k osobe, pracujúcej pre oligarchov, mi prostredníctvom nejakého prokurátora odkázal, že nie som hoden jeho pozornosti. Mám ísť bez ochrany dať trestné oznámenie na najbližšiu policajnú stanicu. Túto radosť páchateľom podľa rady pána Žilinku určite neurobím! A Žilinkovi nebudem veriť, dokedy si nesadne na detektor lži. Ja to urobím na jeho výzvu aj o polnoci.
Neviem, za čo bol zadržaný Július Kovács. Ale o jednom som absolútne presvedčený: na Slovensku máme dvojaký meter a veľmi záleží na tom, koľko máte peňazí a koho ste kamarátom. Pravda a dôkazy je to posledné, čo na Slovensku rozhoduje o spravodlivosti., Platí to aj o prokuratúre vedenej kariéristom Marošom Žilinkom.
Ak ste bežný občan, alebo trebárs aj generál Macko, musíte si dávať dobrý pozor. My na rozdiel od Žilinku nemáme nikoho za sebou, ani za nikým nechodíme žobrať o funkciu. Preto máme problém – buď za verejnú kritiku, alebo ako nepohodlná obeť špinavostí prokuratúry. V tej sa síce zmenila osoba šéfa, ale vonkoncom sa nezmenili jej metódy a „priateľské“ vzťahy jej členov.
Zdroj: FB
]]>