Skip to content

Prečo práve Múzeum totality? Aj pre toto…

Libor Lipa je v meste: Kasperske Hory.
Jídelní lístek 24.12.1966. Ať už jednou provždy zavřou klapačku dvacetiletý experti na to, jak se zle žilo za socialismu !!!
Zdroj: FB
– – –
Práve tento užívateľ sociálnej siete uverejnil scan jedálneho a nápojového lístka z roku 1966.
Libor má smolu, nie som 20 ročný expert a už počas štúdia na strednej škole som bol kaviarenským typom,stravoval som sa v reštauráciách (samozrejme ako študent nie v luxusných a jedol som hlavne vyprážaný rezeň alebo syr s prílohou) a tak niečo o cenách za socializmu viem. Nie z počutia, ale z osobného poznania.
Áno, jedálny lístok je pravý a ceny na dnešné pomery skutočne až nepredstaviteľne nízke. Veď uznajte, čo dnes dostanete v reštaurácii za 30 Centov? V takom ´86 roku v Reštaurácii Matúša Čáka na námestí v Trenčíne to bol už spomenutý vyprážaný syr s hranolkami a kofola. To boli časy…
No na druhej strane – v 1987 som do práce nastúpil s nástupným platom 1650 Kčs mesačne, čo by v prepočte na vtedy ešte nejestvujúce Euro bolo niečo cez 50 Eur. A to už ten prepočet vyzerá trošku inak, že?
V diskusii pod jeho statusom je aj tento príspevok:
Zuzana Králová  Priemer? 900 KčS bol plat predavačky a muži trebárs vo fabrike priemer 2300 Kčs…a strýko, keď ako 19 ročný podporučík (absolvent DŠ ZNB PS a VMV v Holešove) nastúpil k pohraničnej rote na Šumavu, dostal nástupný plat v 1986 roku – 3600 Kčs. V porovnaní s dnešnou koronafašistickou aparteidnou mizériou bola za socíku najmemej o 100% vyššia životná úroveň. Lebo: lieky, štúdium, hospitalizácia, operácie, rekonvalescencia, dovolenky ROH pri mori ( Bulharsko, Rumunsko, Soči, Cuba, Vietnam) Vysoké Tatry, Kaukaz v ZSSR v zime – úplne zadarmo a pre celú rodinu! Cez víkend a v noci strava zadarmo vo fabrikách, na železnici a samozrejme armáda a bezpečnosť. A deti hercov a komunistov študovali na Západe akoby nič. A trebárs synovia prenasledovaného Dubčeka? Jeden vyštudoval v pohode právo na UK v Prahe a druhý STVU v Bratislave. Tak že socializmus? To bola naozaj „hrôzostrašná totalita“ ako za Hitlera, Čo
Zdroj: FB
– – –
No, nie každý bol lampasákom, členom KSČ a nastupoval s platom 3600 Kčs. Ja som po pár mesiacoch bral 1950 Kčs a počas revolúcie to bolo asi 2500. Takže nič moc…
Mám vážne výhrady voči súčasnosti čo do sociálnej spravodlivosti, no je až komické, ako si niektorí ľudia idealizujú dobu totality.
V jednom príspevku súčasnosť, západ, demokraciu a slobodu kritizujú a v druhom uverejnia status, za ktorý by ich za totalitného režimu zatvorili, ich deti by nemohli študovať na školách a po prepustení z basy by oni samotní do smrti muklovali niekde v uranovej bani. V lepšom prípade by zostali niekde v závode v robotníckej profesii bez možnosti postupu. A to viem, o čom píšem.
To, že svoj príspevok nepíšu na písacom stroji alebo ho známym neposielajú na korešpondenčnom lístku, tu a teraz rozoberať nebudem.
Tak teda prečo práve to múzeum socializmu? Aby aj naše deti a ich deti mali možnosť vidieť, ako sme žili, čím sme jedli, telefonovali (tí šťastnejší, ktorí telefón mali alebo im ho systém mať dovolil), kam, ako a za čo sme cestovali a kam sme  cestovať nemohli.
Ak sa niekto predsa len rozhodol, že na západ odíde za každú cenu a režim si to neželal, s najväčšou pravdepodobnosťou bol na hraniciach – Železnej opone z ostnatého drôtu (do cca 1965 roku pod vysokým napätím)  zastrelený !!
Pravda je dôležitá a jej poznanie nám umožní neopakovať chyby minulosti.
]]>