Skip to content

Tragédiu s vojnovými utečencami prežívame všetci. My sme prichýlili 9 člennú rodinu z Kyjeva

Seriál o vojnových utečencoch: Prežívajte ich životné príbehy spolu s nami. A pomôžte nám pomôcť…
Tragédiu s vojnovými utečencami prežívame všetci. My sme prichýlili 9 člennú rodinu z Kyjeva
A ďalšie štyri. Všetko s deťmi – žiadni cudzokrajní študenti. A to tu máme vojnu „len“ zopár dní.
Už piaty deň evidentne zanedbávame noviny. Uvedomujeme si to, no priority sa niekdy menia. Teraz ich určil agresor Vladimír Putin. Poslal  Ruskú armádu na Ukrajinu a vo svojej krajiny do sveta vyhnal stovky tisíc utečencov.
Sami cestujeme koľko sa dá a vieme, čo cestovanie obnáša. A to cestujeme s peniazmi, vo voľnom čase, s jasným cieľom a dobrovoľne. Neutekáme pred bombami a nezachraňujeme  tým životy našich detí, alebo tie vlastné. Aj my z času načas potrebujeme pomoc, radu, či riešiť vážnu situáciu. Preto si vieme predstaviť, čo dnes riešia tí, ktorí utekajú, aby prežili…
Už 1. marca neskoro  v noci sme priamo zo železničnej stanice v Galante priviezli dve dievčatá – vlastne deti, ktoré  cez Lvov, Poľsko a Českú republiku samotné prišli z Kyjeva. V Břeclavi ich čakal ich brat, ktorý študuje v Bratislave. Matka im zomrela pred rokom a otec ich poslal na Slovensko zachrániť si holé životy. Doslovne. Príbeh Anny a Katye spracujeme samostatne, on sa totiž začal a nekončí…
Ale tá rodina so siedmymi deťmi, ktorá prišla autom rovnako z bombardovaného Kyjeva,  nás emočne fakt rozhodila.
Prišli na dodávke označenej veľkým nápisom v Azbuke – DETI. Aby ich Rusi (alebo omylom aj vlastní)  nepostrieľali…

Monika vzala na ruky jedno z dvojičiek a – rozplakala sa. A plakala ešte veľa krát, keď sme počúvali ich príbeh. Príbeh ľudí, ktorých prioritou sa zo dňa na deň prestal byť nový značkový mobil, bunda, čapica, či jedálniček na večeru. Posledné dni sú radi, že vôbec niečo jedia…

Vidieť pred bombardovaním utekať do bezpečia rodičov so siedmymi deťmi – najmladšie sedemmesačné dvojičky, trhá srdce každej mame. Plakala Monika a za celý život som slzy nemal v očiach toľkokrát, ako za posledných 5 dní.
Príbeh aj tejto rodiny spracovávame a prinesieme verejnosti.
Hneď po prvých útokoch vedených Ruskou armádou na Ukrajinu, sme proaktívne kontaktovali komunitu Ukrajincov žijúcich na Slovensku s ponukou našej pomoci utečencom, ktorí pri takomto vážnom vojnovom konflikte nemohli nebyť.
Od prvého momentu naša rodina poskytuje útočisko tým, ktorí ho potrebujú. Najzraniteľnejším – mamičkám s deťmi a pred vojnou utekajúcim rodinám. Samotným deťom, ktoré rodičia vystrojili do neznámeho sveta s cieľom zachrániť im holé životy.
Už v pondelok zvážime spôsob, akým môžete pomôcť aj vy. Nie každý môže do svojho bytu či domu prichýliť troj, štvor, či dokonca deväť člennú rodinu. No pomôcť vieme skutočne všetci. Každý podľa svojich možností.