Skip to content

Zlo má nové meno – „Putin“

Sociálne siete, ale aj verejné diskusie na internete výrazne odstraňujúce cit a prirodzený ľudský odpor  voči hrubosti a násiliu docielili stav, kedy tak často opakované slová ako fašizmus, vrahovia národa a iné slovné zvraty používané hlavne „hej Slovákmi“ a ľuďmi cielene odmietajúcimi zaužívané spoločenské normy a pravidlá (aj tie nepísané), sa stali určitým štandardom v bežnej komunikácii. Ľudia ich prestali brať vážne a pripisovať im v minulosti prislúchajúci význam. Spoločnosť zahltená informáciami  si časom jednoducho zvykla a tak došlo k tomu, že aj vojna a s ňou spojené nekonečné utrpenie začína byť pre ľudí niečím, čo akosi prirýchlo považujeme za štandard.

Ide o moc, peniaze a zápas o vplyv nad teritóriami 

A to platí v malom, aj veľkom. Samozrejme, aj pri vojne platí, že niekto na konflikte zarobí, inému ide o získanie teritória, ďalšiemu o vplyv a moc a – úplne bežný človek trpí. Na strane jednej, ale aj druhej.

V súčasnom konflikte je pomenovanie víťaza skutočne problémom. Otázne je, či tento konflikt víťaza mať bude. Ukrajina bude rozbombardovaná, Rusko na okraji civilizovaného sveta a Európska únia plná ľudí z vlastnej krajiny utekajúcich pred bombardovaním a cieleným vyvražďovaním.

Po dvoj ročnom likvidovaní ekonomík štátov európy a vlastne sveta, ďalšie problémy so zdražovaním a vysokou infláciou. Ďalšie skrachované firmy a ďalší ľudia – hlavne mladé rodiny v neriešiteľných situáciách a vážnych ekonomických problémoch.

Stále viac ľud sa nebude mať kam vrátiť

Bombardovanie infraštruktúry a miest Ukrajiny pokračuje. Ďalšie tisíce ľudí dochádzajú o domovy a aj po vojne sa vlastne nebudú mať kam vrátiť. Ďalšia bolesť zo straty blízkych a to nielen na strane Ukrajincov, ale aj bežných ľudí žijúcich v Ruskej federácii. Tam ešte aj nepredstaviteľné zdražovanie a ďalšia chudoba.

Mladé dievčatá a ženy sú znásilňované, týrané, mrzačené a unášané

Aj tento vojnový konflikt má svet možnosť pozorovať vlastne online. Vidíme mŕtvoly na uliciach, exhumáciu civilných obetí z hromadných hrobov a nevidíme tých, ktorých telá boli spopolnené v mobilných krematóriách privezených Ruskou armádou.

Vidíme utrpenie, znásilnené, týrané a zmrzačené mladé dievčatá. Tie unesené na prostitúciu či predaj nevidíme. Zostanú nezvestnými a raz možno aj zabudnutými obeťami vojny.

Ľudia prestanú mať chuť a záujem pomáhať

V každej spoločnosti sa nájdu aj múdri, hlupáci, čestní ľudia, ale aj zločinci. Výnimkou nebudú ani utečenci pred vojnovým konfliktom k nám, či ďalej na Západ.

Ľudia na začiatku konfliktu prejavili neskutočnú spolupatričnosť, súcit a ochotu pomôcť. Ale aj pomoc bežných občanov má svoje hranice. Niekedy „len“ pomáhajúci príde na to, že ubytovať si do dovtedy kľudnej domácnosti mamičku s tromi deťmi nepoznajúcimi reč, návyky rodiny ubytovateľa, či pravidlá dovtedy dodržiavané v domácnosti môže byť náročné, ba až dlhodobo neakceptovateľné.

Aj ten, kto je pomôcť ochotný, raz narazí na limit, čo si môže dovoliť. No a potom nastane problém. Pretože ľudia utekajúci pred vojnou pomoc budú potrebovať dlhodobo. Dokonca aj po vojne. A my tak ani len netušíme, dokedy…

Hrozí ešte väčší a ničivejší konflikt, napätie bude silnieť

Putin sa vyhráža stále a jednoducho nechce pochopiť, že nemôže diktovať nielen Ukrajine, ale ani Švédsku, či Fínsku. Nechal sa stavať do pozície „veľkého medveďa“ a vlastné divadelné predstavenie zobral tak vážne, že sa s úlohou stotožnil. No ostatní mimo jeho veľmi obmedzenú bublinu z divadla odišli…

Spoločnosť zaznamená výrazné zmeny

Vďaka dva roky trvajúcej kríze vyvolanej COVID-19 a s epidémiou spojenými opatreniami, sa spoločnosť zmenila. Veľmi, možno viac, než sme si dnes ochotní pripustiť.

Po tejto vojne vyvolanej agresorom Putinom, bude zmenená úplne. Len ešte nevieme, ako presne. Vieme však, že hodne a že sa zmeny dotknú každého z nás.

Do politiky sa dostávajú egoisti, psychopati a ľudia bez základného pudu sebazáchovy

Doba je tu skutočne zvláštna. Do politiky sa stále viac a intenzívnejšie tlačia ľudia, z ktorých určité nie malé percento by s najväčšou pravdepodobnosťou malo problém získať právo viesť autobus plný ľudí – povinné psychotesty to istia. No viesť spoločnosť v demokracii nárok majú.

Takíto ľudia opojení mocou následne strácajú pud sebazáchovy a akékoľvek zábrany. A namiesto pocitu vážnej zodpovednosti samých seba presvedčia o tom, že môžu všetko. Následne majú záujem svoju moc upevniť a zlo dostane zelenú a nové meno. V súvislosti s poslednými udalosťami vo svete – Putin…

– – –

Ak je vám text povedomý a aplikovatený v menšom, napr. vo vašej obci, meste alebo komunite, nemýlite sa. Pravdepodobne ide o rovnaké zlo, len v o niečo menšom meradle.