Skip to content

Jedinou účinnou odpoveďou Západu na takéto vydieranie je ukázať, že nemáme strach.

Iba pred niekoľkými hodinami sme uverejnili článok s použitím statusu z FB a fotografie, na ktorej sú kňazi Ruskej pravoslávnej cirkvi požehnávajúci raketový nosič jadrových hlavíc v terminológii NATO definovaný ako „SATAN“.

Vychádzajúc z diskusií na sociálnych sieťach je zrejmé, že bežní ľudia viac ako pol storočie žijúci v mieri a relatívnom bezpečí naozaj nechápu, čo sú jadrové zbrane, aké následky by ich použitie malo na našu planétu a že ich použitie by život aký poznáme, zmenilo úplne a od základov.

Ten život by som osobne žiť nechcel…

Možno preto, lebo cestovanie a osobné poznanie ma utvrdzuje vo veciach, o ktorých bežní ľudia ani len netušia. Bývalá mimoriadne tajná vojenská základňa PERVOMAJSK na Ukrajine, kde za socializmu boli jadrové zbrane namierené na západ ukazuje realitu Studenej vojny takpovediac v plnej nahote.

Mali sme možnosť navštíviť aj podzemné veliteľské centrum, kde v hĺbke 40 metrov pod povrchom a niekoľko metrov hrubým železobetónom bola non stop služba vojakov pripravených kedykoľvek na rozkaz z Moskvy odpáliť na ciele v USA, SRN, Veľkej Británii, Francúzsku a vlastne v celom Západnom svete rakety s jadrovými hlavicami.

Studená vojna po ´89 roku skončila a niekoľko rokov relatívneho kľudu vystriedali opätovné vyhrážky predstaviteľov Ruskej federácie (nástupník bývalého ZSSR) použitím jadrových zbraní.

Putin sa vyhráža jadrovými zbraňami, a čím horšie budú jeho vyhliadky na to, že Ukrajinu pokorí v tradičnej vojne, tým silnejšie budú jeho reči. Aby sme Ukrajincom nepomáhali, aby ďalšie neutrálne štáty nevstupovali do NATO, aby sme nerobili to, či ono. Zastrašuje nás a takto chce vnútiť svoju vôľu i svetu, s ktorým zatiaľ nie je vo vojne. Na ktorú mimochodom ani nemá. Myslím si, že nemá význam meditovať nad tým, či si to naozaj trúfne. Jedinou účinnou odpoveďou Západu na takéto vydieranie je ukázať, že nemáme strach. Ani z jadrových zbraní. A pritom rýchlo a účinne budovať kapacity pre obranu i proti nim a ukazovať, že sme pripravení na protiútok. A samozrejme, naďalej a viac pomáhať hrdinským Ukrajincom.
Zdroj: FB
S jadrovými zbraňami sa nežartuje. Ani náhodou. Jadrové zbrane v rukách mocností paradoxne slúžili a slúžia na udržanie rovnováhy a mieru. Mali by. Aj teraz.
Možno by sa na demilitarizovanú vojenskú základňu v PERVOMAJSKU (Ukrajina ako jedna z vtedajších jadrových mocností sa jadrových zbraní vzdala na výmenu za garanciu mieru, čo Ruská federácia nedodržala a zneužila)  na Ukrajine malo osobne pozrieť maximálne množstvo tých „odborníkov na všetko“, ktorí ani len netušia, ako vyzerá rešpekt, keď človek stojí pri „Satanovi“, ktorý s inštalovanými jadrovými hlavicami bol roky nabitý v odpaľovacích silách na základni.
A bolo treba „len“ stlačiť správnu kombináciu tlačítok.
Toto naozaj chce časť sveta zažiť znovu?
Reportáž z expedície na Ukrajine, resp. PERVOMEJSKa prinášame znovu tu:

 

Raketová základna Pervomajsk byla aktivní až do listopadu 2000. Její provoz skončil v rámci vícestranné dohody, podle které se Ukrajina vzdala atomových zbraní a výměnou za to jí byly garantována územní celistvost. Rusko tehdy podepsalo, že nikdy nesáhne na Ukrajinu. Na Donbas, na Krym…

„Pervomajsk je jediné místo na Ukrajině, kde byla dvě sila ponechána. Jedno velitelské a jedno pro raketu. Všude jinde byla zlikvidována. Byl to tehdy podobný diplomatický oříšek jako vyjednat garanci hranic, protože ukrajinská myšlenka ponechat jedno zařízení se nelíbila ani Spojeným státům, které se obávaly, že nefunkční základna nebude tak zcela nefunkční a Rusku se zase nelíbilo, že by někdo okukoval jejich bývalou základnu na ukrajinském území.

Výsledkem byl kompromis, podle kterého bylo ponecháno velitelské silo včetně technického zázemí s tím, že turistům budou zpřístupněna pouze nejnižší dvě patra, a horní část sila pro raketu s maketou rakety.“

Zdroj: Badatele.net