Skip to content

Bude rizikom nechať sa operovať v slovenskej nemocnici?

ilustračná foto, zdroj: pexels.com

Keď už dnes medializovaný prípad vyoperovania nesprávneho oka pacientovi neprebudí kompetentných z dlhodobého spánku a ignorovania potreby významne a rýchlo meniť pomery v slovenskom zdravotníctve, tak už nepomôže nič.

Objektívne treba ale povedať, že nie súčasný minister a súčasná vláda naštartovali proces systematického úpadku nášho zdravotníctva. Upozornenia lekárov, zdravotných sestier a aj pacientov nebrala dostatočne vážne doteraz žiadna vláda. Všetci len hasili najvypuklejšie problémy, aby prežili prípadné protesty zdravotníkov a sebe zachránili dobre platené úradnícke zadky na ministerstvách a politickú kariéru jedného neschopného ministra za druhým. Systematickej náprave dlhodobo zanedbávaných problémov sa nevenoval žiaľ nik a každý z ministrov (nielen v tomto rezorte) sa chcel do histórie zapísať bombastickou reformou namiesto riešenia najzákladnejších problémov ako korupcia, klientelizmus a v zdravotníctve hlavne mimoriadne rýchly a vážny úbytok odborného personálu nielen za lepšími platmi ale aj podmienkami utekajúceho do zahraničia.

Problémom je, že bežný človek sa o skutočnom stave prakticky vo všetkom čo na Slovensku (NE)funguje dozvie až v momente, kedy potrebuje zložitejšie vyšetrenie a dnes vidíme, že už nedajbože aj operáciu. POZOR! Našťastie nejde o štandardný prípad, no už tejto jeden musí byť dostatočne vážnym výkričníkom pre kompetentných poukazujúcim na vážnu potrebu okamžite prijať opatrenia zabezpečujúce, aby zdravotníctvo nerobilo ani v jednom prípade nemohlo urobiť z človeka trosku a privodiť traumu na celý život nielen poškodenému pacientovi, ale aj jeho rodine a blízkym.

V takto vážnej veci nemohol zlyhať jednotlivec, ale musí ísť o chybu toho systému, za ktorého tvorbu, aplikáciu v praxi a kontrolu zodpovedajú konkrétni ľudia s menami a priezviskami. Nechcem volať po vypichnutí oka alebo oboch očí zodpovedným osobám, no trest za toto zlyhanie musí byť tak vážny, ako vážne je ublíženie pacientovi pripravením ho o zdravé oko. V prípade, že by sme mali očí toľko ako prstov na ruke, možno by existovala akceptovateľná forma ospravedlnenia a náhrady ujmy poškodenému, no v medializovanom prípade je to žiaľ nemožné. Pacient zostal trvale slepý a to si ďalší komentár a rozpisovanie sa asi nevyžaduje.