Skip to content

Ukrajinské deti žijúce v Seredi, tento školský rok ukončili na našich základných školách

Dnešným dňom si deti, žiaci základných a stredných škôl prevzali vysvedčenia. Je tomu tak každý rok, začínajú prázdniny.

Dnes to ale presa len bolo iné, výnimočné. Na našich školách našli vzdelávanie, útočisko, porozumenie a nových kamarátov aj deti väčšinou so svojou matkou utekajúce pred vojnou na Ukrajine. V krajine, v ktorej sa narodili a doteraz v nej žili, vyrastali a študovali.

Hneď od prvého týždňa trvania vojny, resp. príchodu utečencov z Ukrajiny na Slovensko, sa s ukrajinskými deťmi stretajú aj naše školy a rodiny. Ukrajinské deti, ktorým poskytli útočisko rodiny zo Serede v povinnej školskej dochádzke pokračovali na základných školách na Komenského a Fándlyho ulici. Deti tak získavali nielen dôležité vedomosti, ale učili sa aj slovenský jazyk a medzi slovenskými deťmi sa adaptovali na naše podmienky, čo je mimoriadne dôležité pri socializácii v novom prostredí.

Riaditeľka základnej školy Juraja Fándlyho Mgr. Renáta Šidlíková nám poskytla krátke vyjadrenie:

„Školský rok 2021/2022 začal ako zvyčajné školské roky. Dúfali sme, že je po pandémii. Nebolo. Bolo to ťažké obdobie, karanténa striedala karanténu. Úsmevy detí prekryli rúška. Keď sme si už mysleli, že bude dobre, prišla vojna u našich susedov. Na Ukrajine.

Som hrdá na našu školskú komunitu. Nezaváhali sme ani chvíľku a podali pomocnú ruku. Kolegovia, všetci zamestnanci, naši žiaci aj ich rodičia. Už začiatkom marca, sme prijali prvých žiakov z Ukrajiny. Verím, že sa tu vďaka svojim učiteľom a spolužiakom cítia dobre. Prežili niečo, čo nezažil a verím, že ani nezažije nikto z nás. My sme ich prítomnosť neoľutovali ani na chvíľu. Sú pre nás veľkým prínosom. Zistili sme, že aj napriek zlej atmosfére v spoločnosti, stále zostalo veľa dobra v našich deťoch aj dospelých. Boli by sme veľmi radi, keby tu zostali, ale zo srdca im prajeme, aby sa čo najrýchlejšie mohli vrátiť k svojim otcom a rodinám, ktoré zostali na Ukrajine. Všetky deti na svete si zaslúžia mier a šťastný život v kruhu milujúcej rodiny. Tento školský rok ukončujeme s nádejou a sme hrdí na všetkých žiakov našej školy bez rozdielu národnosti“.

Potrebu komunikácie a zapojenia sa do nášho vzdelávacieho procesu a učenie sa slovenského jazyka sme od prvého dňa videli aj u detí, ktorými sme spolu s mamičkami poskytli útočisko my.

10 ročný Ievhenii po prvý raz na ZŠ Fándlyho

10 ročný Ievhenii, ktorý u nás spolu s mamou, sestrou a jej dcérou býva už niekoľko mesiacov sa do slovenskej školy skutočne tešil. Vedenie školy vyšlo maximálne v ústrety a okamžite vytvorilo podmienky na jeho prijatie do štvrtého ročníka a jeho začlenenie do kolektívu. Sám Ievhenii prišiel domov už v prvý deň natešený s tým, ako ho spolužiaci prijali a do školy sa tešil každý deň.

Malý Ukrajinec bol rád, že vďaka škole dostal možnosť zúčastniť sa školy v prírode, na ktorú má znovu len príjemné spomienky. Treba povedať, že ukrajinské deti majú prázdniny v dĺžke troch mesiacov a tak u nás aj Ivheniiovi začali prázdniny o mesiac neskôr akoby mal keby nebola vojna a na základnú školu by chodil v Trostenci pri Sumy, iba asi 50 km od hraníc s Ruskou federáciou.

Ievhenii napísal už po niekoľkých týždňoch strávených v slovenskej škole článok do školského zošita a to v slovenskom jazyku. Je nevyhnutné ospravedlniť drobné chybičky, Ievhenii sa doma vzdeláva v ukrajinštine a píše v azbuke.

Sme radi, že môžeme o prístupe školy, učiteľov ako aj detí písať len pozitívne a verte, že deti z Ukrajiny momentálne sa nachádzajúce na Slovensku by sa najradšej vrátili späť domov bez rizika, že bude ich dom alebo obchod, v ktorom budú spolu s mamou práve nakupovať bombardovaný a radšej by sa s otcom hrali, či športovali, ako sa s ním raz začas spájali niektorú z komunikačných aplikácií na telefónoch alebo cez sociálne siete. Ak pochádzajú z oblastí kde sa skutočne bojuje, tak dokonca vôbec.

Je veľmi pravdepodobné, že ukrajinské deti spolu s našimi sa o dva mesiace opätovne stretnú v školských laviciach, nakoľko ukončenie konfliktu zatiaľ veľmi pozitívne nevyzerá. Urobme všetko preto, aby ukrajinské deti momentálne žijúce na Slovensku mali rovnako príjemné prázdniny, ako ich rovesníci a spolužiaci.

Všetkým deťom prajeme príjemné prežitie letných prázdnin.