Skip to content

Ďalšie odpovede na otázky týkajúce sa Múzea totality

Takmer denne dostávame otázky týkajúce sa Múzea totality. Dokonca dnes v intenzívnejšej miere, ako otázky o cestovaní a expedíciách, či korupciou a špinavosťami prehnitej samospráve. Možno je tomu tak preto, lebo práve múzeum je takmer úplne mimo všetky korona opatrenia a ide o pomerne nekonfliktnú aktivitu – opačne, až pri osobnej návšteve múzea a osobnom kontakte ľudí s históriou vidieť, ako veľmi na nich pôsobí. Pozitívne.

Každý, dokonca aj zahraničný návštevník  Múzea totality si totiž spomína na väčšinu artefaktov vystavených v jednotlivých expozíciách a teší sa, že ich znovu vidí a že si ich znovu po mnohých rokoch môže chytiť do rúk…

Keďže múzeum budujeme pre širokú verejnosť, nebránime sa žiadnej korektnej komunikácii a tak znovu reagujeme na zopár otázok zo strany verejnosti.

zvedavý 23. júla 2022, 15:23    Výborne vybudované múzeum.Pán Majko máte aj dotácie na múzeum?Kto platí prenájom tej budovy,veď to musí byť nákladné.A ešte ma zaujíma,môžete prosím poradiť ako máme odkladať fotografie lebo mi padol mobil a stovky fotiek padli s ním.

Ďakujeme za uznanie, no spravidla každý, kto niečo robí so záujmom a nie z povinnosti, či zištných dôvodov, to robí dobre.

Nájom budovy platiť nemusíme, ide o budovu vlastnú, ktorú sme kompletne celú pre účely Múzea totality vyčlenili. Nákladné sú „len“ energie a budú samozrejme stále nákladnejšie. Vstupné do múzea nevyberáme a ak niekto má záujem prispieť môže dobrovoľne a to práve na pokrytie týchto nákladov a samozrejme na získavanie ešte atraktívnejších exponátov.

Archivácia dát v digitálnej podobe je samozrejme podstatne náročnejšia a nákladnejšia, ako archivácia napr. bežných papierových fotografií v minulosti. Vtedy stačila „krabica od topánok“, pre tých poriadnejších fotoalbum. Fotografie ak omylom neskončili v kontajneri, v zberných surovinách alebo nezhoreli, sa spravidla zachovali pod niekoľko generácií v poriadku a relatívne zachovalom stave.

S digitálnymi dátami to je iné. Aj a hlavne dôležité fotografie z mobilu je potrebné zálohovať ! Konkrétne my to robíme vyslovene na dennej báze. Zálohujeme ich na niekoľko záložných diskov (rozdielny čas ich výroby, rozdielny výrobca a podľa možnosti aj rozdielne typy) a tým sa snažíme aj viac ako dvadsať ročný archív ochrániť pred jeho znehodnotením, alebo zničením.

Bližšie sme sa téme venovali už pred dvomi rokmi tu:

https://www.seredonline.sk/2020/05/16/sol-disponuje-digitalnym-archivom-pre-bezneho-cloveka-v-nepredstavitelnom-objeme-dat/

V súčasnosti, resp. za posledný rok sme zdigitalizovali takmer  20 000  negatívov, farebných diapozitívov, čiernobielych a farebných fotografií a tisíce na digitalizáciu ešte čakajú. Ide o zdĺhavú a na organizáciu náročnú prácu – scany je totiž potrebné ukladať tak, aby boli katalogizované a v budúcnosti dohľadateľné podľa názvu, témy, ale aj samotného záberu.

Obdobný stav je aj s analógovými záznamami na video a MG kazetách.

Bližšie informácie nájdete tu:

V každom prípade  digitalizácia je nevyhnutná a tak už zostáva iba hľadať najvýhodnejšie spôsoby realizácie a maximálnu bezpečnosť zálohovaných dát.

– – –

Otváracie hodiny sú stabilné?

Nie, nemáme určené otváracie hodiny. Múzeum je v súkromnom objekte a plne dokončené sú nateraz interiéry. Exteriéry na dokončenie čakajú.

Múzeum otvoríme na požiadanie po predchádzajúcej dohode. V múzeu je možné občerstviť sa, resp. posedieť pri dobrom espresse.

Prioritou je nateraz online, teda virtuálna forma prehliadky múzea, preto priebežne na web spracovávame samotné exponáty a jednotlivé expozície.

Iné sú akcie – besedy, prednášky či tématické stretnutia. O tých informujeme verejnosť v médiu.

Ako je možné múzeu venovať napríklad doma nájdené exponáty?

Stačí sa s nami spojiť telefonicky, alebo e-mailom. Alebo ľudia vedia, kde nás nájdu. 😉

Viac je napísané vždy na záver každého článku zameraného na Múzeum totality.

– – –

Exponáty Múzea totality sú postupne  dokumentované fotograficky a spolu s popiskami publikované na online platforme, ktorú môžete navštíviť tu:

https://www.muzeumtotality.online/

Ďalšie informácie o totalitnej dobe a socialistickom Československu nájdete tu:

https://socializmus.sk/

Ak máte staré predmety z čias socializmu a máte záujem umiestniť ich v múzeu pre ich zachovanie pre ďalšie generácie, uvítame to a bez váhania sa ozvite e-mailom, alebo telefonicky na číslo: 0907 277 777.

Zachovajme kus histórie aj pre tých, ktorí tu budú pre nás. A ukážme im, aký bol reálny život v totalitnej dobe, kedy si jedna strana prisvojila moc a vládu nad ľuďmi aj za cenu ich streľby na hraniciach, ak sa systém rozhodli opustiť.

Ukazujme a o dobe minulej hovorme našim deťom pravdu, aby im dobré veci slúžili ako príklad a zo zlých sa poučili a chyby minulosti neopakovali.

Nezabúdajme, sloboda stojí za to a za jej získanie veľa ľudí trpelo a mnohí dokonca položili život.