Skip to content

Prázdniny si ľudia ešte ako tak užijú. No jeseň, zima a jar budú náročné

A nenahovárajme si, že to bude inak. Už nie. Je najvyšší čas priznať si fakt, že zlá doba je tu.

Či ide o sínusoidu – raz je dobre, inokedy zle, ťažko povedať. Nateraz platí len „dobre už bolo“.

Inflácia sústavne stúpa a nielen naša vláda akosi stále analyzuje a ak aj zanalyzuje, tak závratné, ba dokonca ani akceptovateľné opatrenia reálne zlepšujúce výrazne sa zhoršujúcu životnú úroveň, zavádzané nie sú.

Občania stále vidia politické a mocenské zápasy v koalícii, podlú a neférovú propagandu strán ako Hlas a Republika (čo vlastne robia v parlamente??) a odporné, primitívne, no účinné útoky R. Fica, ktorý už dávno mal byť minimálne históriou Slovenskej politiky.

NESKORO !!

Všetko, čo je dnes zavádzané do praxe, alebo lepšie povedané, čo je prezentované, že je v rokovaní, sa deje neskoro. Už dávno mal byť chránený mimoriadne zraniteľný malý Slovenský trh.

Mimoriadna situácia si vyžaduje mimoriadne a rýchle opatrenia

Aj také, ktoré by sme za bežnej situácie považovali za nepriechodné a nerealizovateľné.

Zdražuje elektrina, plyn, pohonné hmoty, stavebné materiály, potraviny a to aj tie základné. Zdražovanie nie je o dve či päť percent, ale o desiatky až stovky a to etapovite. Predajcovia viac menej každú dodávku tovarov nakupujú drahšie a najhoršie je, že zdražovaniu nevidíme koniec.

Pri komoditách, ako plyn a ropa, veľmi ceny neovplyvníme. Pri týchto komoditách sme odkázaní na trhové ceny. Ale elektrina? To už je čo, že my vyrábame elektrinu lacno, dokonca už máme, alebo onedlho budeme mať jej prebytok a napriek tomu ju musíme nakupovať draho na burze?

Chápem pravidlá EÚ a snahu konkrétnych spoločností zarobiť maximum. No občania si platia volených zástupcov a rozsiahly štátny aparát, ktorý má dostatočne rýchlo a účinne reagovať na situáciu. A tá súčasná je mimoriadna. Preto, mimoriadna situácia si vyžaduje mimoriadne opatrenia.

Už dávno mal byť zakázaný vývoz dreva zo Slovenska. A už dávno malo byť zákonodarcami rozhodnuté zvýhodnenie občanov Slovenska aspoň tam a v tom, kde sme producentami my. Povedané inak, Slovensko by malo ľuďom poskytnúť aspoň elektrinu za mimoriadne výhodné ceny, keď už iné šancu získať lacno nemáme. A úprimne, vôbec ma nezaujíma ani zisk súkromných firiem desaťročia exportujúcich drevo do zahraničia vtedy, keď tu ľudia vzhľadom na nízke príjmy (v porovnaní s Nemeckom, Francúzskom a ostatnou Západnou Európou) už dnes vedia, že finančne neutiahnu vykurovanie nehnuteľností ani len túto zimu. A to už dnes vieme, že situácia sa zlepšovať minimálne dva roky nebude.

Ľudia už skutočne nie sú zvedaví na hádky politikov vážne odtrhnutých od každodennej reality obyčajného občana. Ľudia čakajú sľubované zmeny a účinné riešenia dnes. Nie výhovorky a sľuby zajtra.

– – –

Problematike ekonomickej situácie na Slovensku sa venujeme pravidelne. Niektoré zo starších článkov nájdete tu:

https://www.seredonline.sk/2021/10/31/bohati-o-nieco-schudobneju-stredna-trieda-sa-vytrati-a-drviva-vacsina-ludi-bude-musiet-setrit-uplne-na-vsetkom/

https://www.seredonline.sk/2022/02/13/ceny-dreva-a-vyrobkov-stupaju-ako-je-mozne-ze-este-nie-je-zakazany-jeho-export/

https://www.seredonline.sk/2022/01/28/bezni-ludia-uz-v-problemoch-su-niektori-ich-este-naplno-nepocituju/

https://www.seredonline.sk/2022/04/05/ludovo-povedane-ludia-su-v-prdeli-len-to-este-nevedia-a-uz-to-zacinaju-tusit/

https://www.seredonline.sk/2021/03/16/vlada-ma-riesit-problemy-obcanov-a-nie-obcania-problemy-vlady/

https://www.seredonline.sk/2022/05/17/pomahat-najslabsim-je-dnes-uz-malo-pomoc-uz-potrebuje-aj-stredna-trieda/

https://www.seredonline.sk/2022/07/07/maju-politici-vladnej-koalicie-pocit-ze-riadenie-statu-je-hrou-na-skolkarskom-pieskovisku/