Skip to content

Od včera Múzeum totality disponuje pravdepodobne najväčším konštruktérmi používaným logaritmickým pravítkom

Samozrejme že sa nejedná o jediné logaritmické pravítko vystavené v našom múzeu.

V zbierke návštevník môže vidieť pravítok hneď niekoľko a to od už spomenutého najdlhšieho 58 centimetrového, cez najznámejšie asi 30 cm dlhé, až po najmenšie dlhé asi 15 cm.

Všetky pravítka sú v mimoriadne zachovalom stave, bez poškodení a – kompletné. Niektoré dokonca vrátane originálnych kožených, alebo kartónových obalov.

Pre záujemcov, ktorých by logaritmické pravítko upútalo natoľko, že by sa s ním mali záujem naučiť pracovať, máme v múzeu aj odbornú literatúru. Bežne však hlavne mladí ľudia nechápu čo držia v rukách a už vôbec ako sa s pravítkom počítalo.

Logaritmickým pravítkam (tvrdím, že to bol génius, kto ho vymyslel, aj keď aj to malo svoj vývoj) skutočne vďačíme za veľa. Vlastne aj BOEING 747, nadzvukový Concord a rakety lietajúce do kozmu, boli v minulosti navrhnuté vďaka tomuto „zázraku“, ako predchodcovi elektronickej vedeckej kalkulačky. Vlastne, aj výpočty potrebné k letu ľudí na Mesiac v 1969 roku a ich návrat späť na Zem boli vypočítané pomocou logaritmických pravítok. Dokonca v rakete mali astronauti k dispozícii ako náhradu za počítač v prípade jeho poruchy práve logaritmické pravítko.

Niekoľko článkov k tejto téme nájdete tu:

http://spaceflownartifacts.com/flown_sliderules.html

https://www.nzeldes.com/HOC/Cursors.htm

https://specialcollections-blog.lib.cam.ac.uk/?p=11890

https://www.nzeldes.com/HOC/Gunter.htm

https://www.nicolamarras.it/calcolatoria/storia_regoli_en.html

Za podklady ďakujeme  Ing. Ladislavovi Štibranemu, fanúšikovi logaritmických pravítok.

– – –

Exponáty Múzea totality sú postupne  dokumentované fotograficky a spolu s popiskami publikované na online platforme, ktorú môžete navštíviť tu:

https://www.muzeumtotality.online/

Ďalšie informácie o totalitnej dobe a socialistickom Československu nájdete tu:

https://socializmus.sk/

Ak máte staré predmety z čias socializmu a máte záujem umiestniť ich v múzeu pre ich zachovanie pre ďalšie generácie, uvítame to a bez váhania sa ozvite e-mailom, alebo telefonicky na číslo: 0907 277 777.

Zachovajme kus histórie aj pre tých, ktorí tu budú pre nás. A ukážme im, aký bol reálny život v totalitnej dobe, kedy si jedna strana prisvojila moc a vládu nad ľuďmi aj za cenu ich streľby na hraniciach, ak sa systém rozhodli opustiť.

Ukazujme a o dobe minulej hovorme našim deťom pravdu, aby im dobré veci slúžili ako príklad a zo zlých sa poučili a chyby minulosti neopakovali.

Nezabúdajme, sloboda stojí za to a za jej získanie veľa ľudí trpelo a mnohí dokonca položili život.

Video z Muzea totality: