Skip to content

Pri zvyšujúcom sa riziku prehry, sa Putin môže odhodlať použiť jadrovú zbraň

Otvorená vojenská agresia Ruskej federácie na území suverénnej Ukrajiny trvá viac ako 200 dní a nechýli sa k záveru. Práve opačne, okrem účinnej Ukrajinskej obrany územia vlastného štátu, môžeme očakávať  aj ešte agresívnejšie bombardovanie ukrajinského územia Ruskou armádou.

Putin si prehru vo vojne nereálne a propagandisticky nazvanej „špeciálnou operáciou“ a už vôbec prísť o Krym, dovoliť nemôže.

Čím intenzívnejšia a úspešnejšia ukrajinská obrana voči ruským útokom bude, tým nervóznejšia bude reakcia Rusov na vojenské úspechy Ukrajincov.

Nové a moderné zbrane Ukrajincom dodávané Západom dávajú stále lepšie možnosti spôsobovať vážne vojenské straty ruskej armáde a to aj na území nateraz obsadeného Donbasu a násilím anektovaného Krymu.

Treba povedať, že Putin určite nie je rád, keď jeho „druhá najsilnejšia armáda na Ukrajine“ postupuje pomaly a s významnými stratami, ani keď sú ukrajincami bombardované vojensky Rusmi už obsadené časti Ukrajiny. Do nepríčetnosti ale Putina musí privádzať bombardovanie vojenských cieľov na území Krymu, Putinom v rozpore s medzinárodným právom považovaného za územie Ruskej federácie.

Práve výraznejšie úspechy v späť si braní územia Krymu Ukrajinskou armádou, alebo aj samotné výraznejšie bombardovanie tohto územia Ukrajincami, môže mať za následok krajné riešenie zo strany Putina – útok jadrovou zbraňou. Nie na NATO, nie príliš silnou, na začiatok „len“ na územie Ukrajiny ako dobre cielená výstraha. Že to myslí vážne. O tom ale nik rozmýšľajúci normálne, nepochybuje ani dnes. Preto dodávka zbraní na Ukrajinu. No práve naplnenie šialenej Putinovej výstrahy, by situáciu vážne skomplikovalo a svet by významne priblížilo k 3. Svetovej vojne.

Uvedenie jadrových zbraní do pohotovosti Putinom v nedávnej minulosti skutočne netreba brať na ľahkú váhu.

Tohtoročná zima a následne jar budú rozhodujúce nielen na Ukrajine, ale aj v Európe a samozrejme aj v samotnej Ruskej federácii. V Rusku môže situáciu zmeniť aj silnejší vnútorný odpor akých takých prodemokratických síl, intelektuálov, širokej verejnosti, či dokonca možno zatiaľ ako tak príčetných generálov uvedomujúcich si nezvratnosť takto šialeného rozhodnutia v dobe, kedy môže byť svet vrátený na začiatok vývoja v priebehu niekoľkých minút.

Na fotografiách:

Sovietska medzikontinentálna raketa s označením „SATAN“. Práve tieto rakety nesúce jadrové hlavice, boli za socialistického ZSSR v silách aj na Ukrajine. Konkrétne na mimoriadne utajovanej základni v Pervomajsku.

Týchto rakiet sa dovtedy jadrová veľmoc Ukrajina vzdala výmenou za garancie samostatnosti a mieru v prospech nástupníckeho štátu po rozpadnutom ZSSR, Ruskej federácie.

Foto: archív http://www.naEXpediciu.sk

Ďalšie materiály o základni PERVOMAJSK na Ukrajine, nájdete tu: