Skip to content

Máme vážny problém – neistota a obavy z budúcnosti. A stále nám štátom platení ľudia hovoria, kde máme šetriť

S údivom a prekvapením sledujem vyhlásenia a „dobre mienené rady“ občanom od odborníkov, kde a ako ušetriť neúmerne a neodôvodniteľne zdražené energie. Hlavne elektrinu. Teda to, čo nie sme odkázaní dovážať z Ruskej federácie ani odinakial zo zahraničia. To, čo vyrábame na Slovensku a čoho máme vlastne prebytok.

Mladí enviroenergoaktivisti vychovaní na rôznych startupoch a projektoch financovaných prevažne z fondov EÚ nám bez elementárneho pudu sebazáchovy tvrdia, ako sa rýchlo treba odpojiť od plynu a že máme v domoch prerobiť kúrenie na napríklad tepelné čerpadlo. Akoby ani nežili v realite a akoby taká prerábka nestála desiatky tisíc Eur, ale pár drobných, ktoré každá rodina nájde v bočnom vrecku riflí.

Vyzerá mi to tak, že práve tieto podľa rozmýšľania ešte deti, by sa najskôr mali osamostatniť o rodičov a následne by mali byť aspoň rok odkázaní žiť nie z verejných peňazí, ale z toho, čo reálne vyprodukujú napríklad podnikaním v tejto byrokratickej krajine.

Doteraz nik z predstaviteľov štátu zrozumiteľne a nahlas ľuďom nepovedal, aká bude konečná cena elektriny a prečo v takto výnimočnej situácii ešte stále elektrinu lacno vyrobenú z jadra na Slovensku, draho kupujeme za ceny vyhnané zahraničným dopytom na burze.

A kde vlastne presne končia zisky z predaja elektriny pohybujúce sa rádovo v stovkách percent.

Nik nespochybní, že sme v mimoriadnej situácii a mimoriadne situácie si vyžadujú mimoriadne riešenia s aplikovaním mimoriadnych (možno dokonca bežne neakceptovateľných) opatrení.

Mám zato, že vedenie štátu práve teraz malo vystúpiť s vyhlásením, že nemôže občanom zabezpečiť lacný plyn a ropu, lebo tieto suroviny jednoducho nemáme a musíme ich kúpiť a doviezť.

Ale elektrinu máme. My a na našom území nesieme riziká z následkov  prípadnej havárie jadrových elektrární a preto by som očakával, elektrinu pre občanov a firmy nie za ceny zastropované  Európskou úniou niekde na úrovni Nemeckých ale také, ako boli pred rokom, prípadne ešte lacnejšie !! Áno lacnejšie. Preto, lebo sa stávame vývozcom elektrickej energie a tak akékoľvek zvyšovanie cien elektriny je v súčasnej dobe amorálne. V prvom rade by mal štát (asi nikdy sme zásah štátu nepotrebovali tak akútne, ako teraz) jasne a zrozumiteľne zabezpečiť dostatok  elektriny pre domácnosti a firmy na Slovensku a až následne to, čo vystane, by malo  byť legislatívou povolené predávať za trhové ceny alebo cez burzu.

Môžeme ale chcieť niečo operatívne v energiách v prospech občanov a domácich podnikateľov, keď štát doteraz nedokázal účinne zabezpečiť zákaz vývozu dreva? To vážne sme tak neschopní a počkáme si na to, že akékoľvek zmysluplné a viditeľné opatrenia urobíme až vtedy, keď bude neskoro?