Skip to content

Nežná revolúcia otvorila dvere slobode a demokracii. Bratislavskí študenti vyšli do ulíc už 16. novembra

MŠVVŠ SR |MM| Pri príležitosti 33. výročia Nežnej revolúcie sa minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký dnes stretne s bývalými študentmi, ktorí organizovali v Bratislave protestný pochod proti komunistickému režimu v Československu už 16. novembra 1989. Následne sa bývalí aj súčasní študenti vydajú na pochod mestom po trase, kadiaľ protestujúci dav demonštratívne prešiel aj pred 33 rokmi.

Študentský protest spred 33 rokov sa konal v predvečer Medzinárodného dňa študentstva a bol jedným z impulzov k ďalším udalostiam, ktoré vyústili do pádu komunistického režimu v bývalom Československu.

Vo štvrtok 16. novembra 1989 o 17. hodine sa na bratislavskom Mierovom (dnešnom Hodžovom) námestí zišlo viac ako 200 študentov prevažne z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského, ktorých prišli podporiť aj poslucháči Prírodovedeckej, Matematicko-fyzikálnej a Lekárskej fakulty UK, ako aj niekoľko stredoškolákov. Živá reťaz vytvorená zo študentov sa vydala na cestu cez podchod dole Poštovou ulicou smerom na Námestie SNP. Študenti okrem iných skandovali aj heslá požadujúce školské reformy, školy pre všetkých a politický dialóg. Pred budovou Filozofickej fakulty si uctili obete invázie v auguste 1968.

Keď z vtedajšej budovy ministerstva školstva na Dobrovičovej ulici nečakane vyšli ideologický tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska Gejza Šlapka a riaditeľ odboru vysokých škôl ministerstva školstva Ján Porvazník, pokračovali v proteste. Žiadali napríklad nielen zlepšenie kvality ubytovania na internátoch, ale aj pluralitu mládežníckych organizácií, pravdivý výklad dejín či učebnice bez ideológie marxizmu-leninizmu. Nikto z  protestujúcich študentov v Bratislave pritom nemohol vedieť, že 17. novembra bude v Prahe brutálne potlačená demonštrácia študentov, ktorá výraznou mierou prispela k pádu totality. Riskovali preto minimálne vyhodenie zo školy, ak nie aj ďalšie perzekúcie.

V dave protestujúcich bol pred 33 rokmi aj súčasný minister školstva Ján Horecký. „Tento sviatok je pre mňa čosi ako vďakyvzdanie a zároveň obhliadnutie sa dozadu. Tiež som vtedy bol v uliciach, nevedeli sme, čo sa bude diať, aké to bude mať následky, pamätám sa, ako sa o nás báli naše rodiny. O to silnejšie vnímam dnešné stretnutie, na ktorom sa zídu organizátori študentského protestu spred 33 rokov a dnešní študenti. Pre mňa je to sviatok, nie len tých udalostí, ktoré sme spolu prežili a ktoré sa týkajú našich dejín, ale je to aj nadčasová záležitosť pre prítomnosť a budúcnosť, lebo sloboda nie je samozrejmosťou a musíme si ju vážiť,“ uzavrel pred večerným stretnutím šéf rezortu školstva.