Skip to content

Občan chce funkčný štát. A o ten nás stále úspešne pripravujú samotní nami platení politici.

Sledujúc dianie v tej najvyššej politike posledných viac ako tridsať rokov a mimoriadne intenzívne hlavne tie posledné, som prakticky presne pred rokom napísal a publikoval mimo iné toto:

Toto som pred rokom hovoril a písal. Povedané inak „starého psa novým kúskom nenaučíš…“

Týka sa to (aj) hlavne Policajného zboru, ktorý je mimoriadne dôležitým prvkom a súčasťou v nastoľovaní práva v krajine.

Možno sa určitú dobu dalo vyhovárať na koronu, možno na začiatku skutočne bolo potrebné hlavne zabezpečovať funkčnosť opatrení a kontinuitu v riadení zboru. Ale na začiatku. Už v lete a na jeseň sme na začiatku neboli. A zmeny nedošli. Výsledok vidíme…

Myslel, alebo snáď dúfal niekto z nových kompetentných, že staré štruktúry navyknuté na určitý spôsob riadenia, rozhodovania a vlastne celého chodu zboru, tí starí budú konať len tak po novom? A prečo by mali?

No, nie všetci a všade sú zlodejmi. Sú aj čestní a spravodliví, otázka je, koľko ich je a či sa prejavia. Našťastie sa ich hodne prejavilo a o zmeny mali záujem. Skutočný a nefalšovaný záujem o skutočné a nefalšované zmeny.  Začali ich robiť, no boli blokovaní nadriadenými a systémom. Tým systémom, ktorý bol viac ako desať rokov budovaný, aby chránil „našich ľudí“.

Narazili. Nielen na už menovaných nadriadených, ale aj na rozhádaných politikov ošetrujúcich si vlastné záujmy a chrániacich znovu „svojich ľudí“.

A ešte toto:

Voľba protikorupčných strán z rúk takého veľkého množstva ľudí nebola náhodná. Súčasné strany dostali skutočne silný mandát, no nie na obchodovanie a hazardovanie s dôverou občanov, ale na ZMENU. Ak tento mandát premrhajú, ak sklamú občanov a zmenu reálne nedonesú, do histórie sa zapíšu veľmi nepeknými písmenami a – čo je najhoršie – ľuďom zoberú vieru v lepšie Slovensko. Bez korupcie, tunelovania verejných zdrojov a ochrany „našich ľudí“. Zoberú im nádej na dlhé desaťročia.

Lebo už nebudú kajúcnici a dohody. Na dlhé desaťročia bude temnota a neistá budúcnosť pre každého, kto vie existovať, žiť a podnikať podľa zákonov, bez korupcie a podlého zneužívania moci.

A aj toto:

Tak sa zamýšľam, či ešte na svete existuje štát, kde takmer za poslednú dekádu polícia nemala najvyššieho šéfa, ktorý by neskončil vo väzbe, alebo aspoň s obvinením zo závažnej trestnej činnosti na krku.

Počúvali sme, že polícia potrebuje reformy. A my vidíme, že reformy potrebuje celá krajina. V prvom rade po stránke morálky a etiky, ktorú hulváti a nenažraté prasatá zo spoločnosti úplne vyhnali.  A tak vidíme, čo veľmi rýchlo nasleduje. Celé zle…

A pritom je to tak jednoduché. Zmeny so starými ľudmi nikto a nikdy nevykoná…

A v závere článku publikovaného pred niečo viac ako rokom, si vtedy čitateľ mohol prečítať:

P.S.: Patrím medzi ľudí, ktorí volili zmenu. A vidím, že aj to, čo ju mohlo doniesť, je nepochopiteľne a účelovo blokované. Je jedno z akého dôvodu – výsledok je rovnaký.

Tadiaľto žiaľ cesta nevedie.

Dnes teda naisto vieme, že ani neviedla. A ja by som sa tak rád bol mýlil…

Je smutné, že slušní, čestní a rozumní občania dnes z vývoja politiky nielen na najvyšších miestach v štáte, musia mať nutkanie na zvracanie. Sú úplne frustrovaní a zhnusení. Nie zo Slovenska, ale z ľudí – politikov, ktorí ho vedú. A pre svoje vlastné ego prospech spravia čokoľvek nehľadiac na to, že už (žiaľ) nie sú akceptovateľní snáď nikým, kto len trošku hľadí do budúcnosti. Kto ešte stále svoju budúcnosť a budúcnosť svojich detí stále spája so Slovenskom. A kto teda napriek problémom, chce voliť aj keď náročnejšiu, no morálnu alternatívu – zotrvanie na Slovensku a nie útek z neho do akejkoľvek krajiny, v ktorej kultúra a etika v politike je stále normou a slová  morálka a hodnoty niečo znamenajú.

Súčasné vedenie krajiny už sklamalo. Je úplne jedno, či skončí o dva dni, alebo neskončí a potiahne to do riadnych, alebo predčasných volieb. Politici sklamali občanov oprávnene sa dovolávajúcich zmeny. Práve návratu hodnôt, ktorých vyznávači to, čo sa deje v spoločnosti dnes, by nikdy  nedopustili.

Občanovi je úplne jedno, či ministerstvo vedie Rišo, Igor, Milan, Dušan, alebo Anička. Občan chce spravodlivosť, vymožiteľnosť práva v reálnom čase, slušný a čestný občan aj krajinu bez korupcie a klientelizmu. Chce funkčný štát. A o ten nás stále úspešne pripravujú samotní nami platení politici.

– – –

Celý článok vrátane diskusie pod ním spred viac ako roka si môžete prečítať tu:

https://www.seredonline.sk/2021/09/13/ked-nevymenia-novi-starych-onedlho-vymenia-stari-novych/