Skip to content

Talianska a Sanmarínska líra pred zavedením Eura

Počas revolučných udalostí prebiehajúcich postupne vo všetkých krajinách vtedajšieho „Východného bloku“, v Európe ešte Európska únia a spoločná mena  Euro boli budúcnosťou.

Jednotlivé západné krajiny aj v dávnejšej minulosti, teda aj v čase, kedy sme u nás budovali socializmus, platili  svojimi menami a to Nemecko Nemeckou markou  (DEM), Belgicko Belgickým frankom (BEF) Rakúsko Rakúskym šilingom (ATS) , Francúzsko Frencúzskym frankom  (FRF), Španielsko Španielskou pesetou (ESP) a napr. Taliansko Talianskou lírou  (ITL) a San Marino  Sanmarínskou lírou (SML). Aj ostatné štáty mali svoju menu.

Vo väčšom sme cestovať smerom na západ od vtedajšieho Česko-Slovenska začali hneď po Nežnej revolúcii a prirodzene, že takmer každého Slováka zaujímala na tú dobu pre nás „exotika“ a to Taliansko. Keď Taliansko, tak Benátky a tí cestovania chtivejší smerovali do Ríma, Neapola, Vatikánu a napr. aj San Marína.

Práve z týchto prvých porevolučných ciest sa nám v albumoch s fotografiami fotenými ešte na klasické kinofilmy a DIA pozitívne filmy (obe ČB aj farebné), zachovali Talianske a Sanmarínske líry.  Po rokoch, akoby sme objavili „Ameriku“, keďže s odstupom času sa aj tieto už dávno nepoužívané meny zháňajú pomerne ťažko.

V našom múzeu vo vitríne s už nejestvujúcimi menami tak skončili aj znovu objavené líry.

A na fotografiách malá spomienka na krátko porevolučné cestovanie do Talianska, Španielska, San Marína, Vatikánu, Andorry, Švajčiarska či Lichtenštajského kniežatstva.

Ešte nám v múzeu chýbajú ukážky Španielskych peset, Francúzskych, Belgických frankov, či Holandských Guldenov. Ak sa niekomu náhodou z dovolenky zachovali a nepotrebuje ich, môže ich vystaviť v múzeu.

Ďakujeme.

– – –

Exponáty Múzea totality sú postupne  dokumentované fotograficky a spolu s popiskami publikované na online platforme, ktorú môžete navštíviť tu:

https://www.muzeumtotality.online/

Ďalšie informácie o totalitnej dobe a socialistickom Československu nájdete tu:

https://socializmus.sk/

Ak máte staré predmety z čias socializmu a máte záujem umiestniť ich v múzeu pre ich zachovanie pre ďalšie generácie, uvítame to a bez váhania sa ozvite e-mailom, alebo telefonicky na číslo: 0907 277 777.

Zachovajme kus histórie aj pre tých, ktorí tu budú pre nás. A ukážme im, aký bol reálny život v totalitnej dobe, kedy si jedna strana prisvojila moc a vládu nad ľuďmi aj za cenu ich streľby na hraniciach, ak sa systém rozhodli opustiť.

Ukazujme a o dobe minulej hovorme našim deťom pravdu, aby im dobré veci slúžili ako príklad a zo zlých sa poučili a chyby minulosti neopakovali.

Nezabúdajme, sloboda stojí za to a za jej získanie veľa ľudí trpelo a mnohí dokonca položili život.

Video z Múzea totality:

Ako vyzerali dovolenky v Taliansku v čase, kedy ešte Vladimír Mečiar vlastne vracal Slovensko do totalitných čias?

Zopár fotografií starých takmer štvrť storočie ukáže viac.