Skip to content

V obchodoch chýbali čižmy, na stavbách izolačný materiál a vyrábaný tovar nebol moderný ani pre socializmus

V obchodoch bývalého socialistického Československa chýbali hygienické vložky, toaletný papier a aj obyčajný kečup. Obyčajné kuchynské dosky boli nedostatkovým tovarom.

Chýbali nealkoholické nápoje a ešte aj Maďari boli pred nami. Na vianočné stromčeky v rade stáli štyri hodiny – ešte aj v Prahe ich mali len na jednom mieste…

Vianočné kapre boli nedostatkovým tovarom. Chýbali poháre na zaváranie, aj rohové lavice a a sedačky. Samotní zákazníci hovorili, že spravidla nenakúpia.

Problém bol aj s dennou tlačou, noviny boli nedostatkový tovar. Ľudia sa sťažovali na to, že všetko je podpultovým tovarom.

V obchodoch chýbali aj obyčajné metly.

Chýbali aj sťahovacie autá a tak na „sťahováky“ prerábali vyradené autobusy. V obchodoch bol nedostatok rebríkov a to drevených. Hliníkové samozrejme boli akurát tak snom každého majstra.

Plavky do obchodov nedostali pred letnou sezónou, ale na jeseň. Náhradné diely na bicykle boli snom pre cyklistov a chýbali aj tenisové loptičky. Boli len na turnaje, na tréningy nie. Loptičky sa v obchodoch vypredali za 30 minút.

Cesnak bol drahý a bol ho nedostatok.

Problém bol aj s dámskymi podpätkami a tak v opravovni používali opätky, aké mali.

Smernica v drogérii dovolila predávať maximálne dve zubné pasty a tri balíčky dámskych hygienických vložiek. Nariadila komunistická vláda ČSSR.

Toaletný papier sa v obchodoch minul za pol dňa a následne nebol aj týždne. Keď si už ľudia nemali čím vytierať zadky, komunisti uvolnili devízové rezervy a toaleťák doviezli z kapitalistickej cudziny.

Na autá boli poradovníky vo zvláštnych knihách a tie sa záujemcami zaplnili za predpoludnie jedného dňa. Kto sa nevošiel do poradovníka, auta sa nedočkal…

Na výstave ľudia húfne šprintovali za bežným tovarom a ľudia sa stavali do radov aj vtedy, keď nevedeli, na čo vlastne ostatní v rade stoja.

Ľudia si zo systému robili srandy.

Čisté Kocúrkovo…

Za socializmu bol vlastne všetko problém. Len propagandistická výzdoba na 1.mája bola bohatá…

Viac zo spravodajstva socialistickej Československej televízie:

Problematike pravdy o socializme v bývalom  Československu, sme sa venovali aj tu: