Skip to content

Niektorí čitatelia/diskutujúci neodhalili zjavný nezmysel publikovaný dokonca ani na 1. apríla

1. apríla 2023 o 19:06 hod. sme na SOL uverejnili článok pod titulom „Do Serede prichádza nové logistické centrum“, v ktorom sme písali o novej automobilke zameranej na výrobu elektromobilov a slúžiť by malo na výrobu a triedenie súčiastok pre elektrické autá. Podľa článku mal byť plánovaná výstavba zahájená v roku 2025. V samotnom článku sme uviedli zjavný nezmysel a to citujem: „na nákup elektromobilov sa bude výlučne pre Seredčanov vzťahovať až 45% zľava“ a samozrejme sme spomenuli nové pracovné miesta, moderné technológie a nové elektro nabíjačky, ktoré by mali byť umiestnené na strategických miestach v meste.

V diskusii desiatky diskutujúcich reagovali hádkou a riešením „dilemy: Ešte koho sem nedovlečú?“ Reč samozrejme bola o zamestnávaní cudzincov. Dokonca autor diskusného príspevku sa zamýšľal nad tým, či majú občania právo sa k tomu vyjadriť a konštatoval že „tých pár ľudí rozhoduje o nás bez nás“.

Samozrejme, že diskusia tak či tak skončila typicky pre „dezolátov“ pri Ukrajincoch, mierovom pochode a iných v súvislosti s článkom jasných hlúpostiach.

Už samotný článok a nemysliteľná zľava pre Seredčanov bol koncipovaný tak, aby bolo po jeho prečítaní priemerne zdatnému užívateľovi internetu schopnému čítať s porozumením jasné, že sa jedná o číry nezmysel. Článok sme úmyselne publikovali až vo večerných hodinách, kedy si aj najmenej pozorný človek musel uvedomiť aký je dátum. V diskusii to žiaľ tak nevyzeralo.

Je zrejmé, že sa potvrdzuje moja dlhodobá predpoveď o stále intenzívnejšom ohlupovaní spoločnosti najmä sociálnymi sieťami a tým množstvom nezmyselných informácií šírených v nekontrolovateľnom objeme a fakt, že už značná časť spoločnosti číta len nadpisy, z ktorých si okamžite robí úsudok bez prečítania samotného článku.

V diskusii pod článkom som uviedol, že bude mať pokračovania a na mysli som mal túto informáciu:

Nielen že hodne diskutujúcich neodhalilo zjavne prvoaprílový žart ale ani len netušia, že samotný článok sme nepísali my, ale na základe zadaných základných atribútov celý článok za 15 sekúnd vytvorila UMELÁ INTELIGENCIA!! Čo to znamená?

Mám vážne obavy z budúcnosti na internete. Súčasná spoločnosť nie je pripravená na súčasný nápor informácií, ich absorbovanie, odlíšenie nezmyslov od reálnych vecí, vyselektovanie hoaxov a rozoznanie toho, čo je vhodné resp. normálne akceptovať ako relevantnú informáciu.

Keď umelá inteligencia bez najmenších problémov za 15 sekúnd vytvorila článok navštívený cez 4500 čitateľmi, ako bude vnímať články vytvorené účelovo množstvo čitateľov, keď nebude priamo v článku možnosť odhalenia, že ide o nezmysel?

Je spoločnosť pripravená na to množstvo dezinformácií,  ktorých vytvorenie bude trvať sekundy a ktorých odhalenie bude náročné aj pre zdatného odborníka?

Umelá inteligencia bola nepochybne vytvorená s cieľom pomôcť. Problém je, že bude pomáhať aj tým, ktorí pomáhať nechcú ale spoločnosti chcú škodiť pre to, aby pomohli sebe, alebo entite, ktorá ich v záujme dosiahnutia vlastných cieľov platí.

Sociálne siete mimoriadne výrazne zmenili internet a správanie sa drvivej väčšiny ľudí nielen vo virtuálnom ale aj v reálnom živote. Čo spoločnosti spôsobí umelá inteligencia ešte ani netušíme.