Skip to content

Čakajú Rusko a Putina zápasy o moc či občianska vojna?

Najnovšie udalosti týkajúce sa ozbrojeného konfliktu vyvolaného Vladimírom Putinom na Ukrajine, paradoxne o Ukrajine nie sú. Vyzerá to totiž tak, že Putinovi doterajší verní sa vzbúrili a zatúžili po pomste. Alebo moci?

Iba nedávno medializované informácie hovoria o nasmerovaní Wagnerovských bojovníkov donedávna verných Putinovi, do mínových polí, opätovne podľa medializovaných informácií nastražených ruskou armádou. Následné tvrdé vyjadrenia Vladimíra Putina proti Prigožinovi napovedajú, že „ľúbostné“ vzťahy začali škrípať. Vychádzajúc z udalostí posledných hodín, Wagnerova súkromná armáda nielen že mala obsadiť Rostov nad Donom, ale ozbrojené jednotky Wagnerovcov majú smerovať na Moskvu. Hlavné mesto Ruskej federácie, Moskva, malo byť vojensky uzatvorené a niektoré informácie hovoria o opustení Moskvy Vladimírom Putinom.

Čo je v súčastnosti skutočne pravdou, sa môžeme len domnievať. Faktom ale je, že pri tak spackaných vojenských operáciách ako sa to podarilo ruskej armáde na Ukrajine, sa rozkoly u vrcholových veliteľov bojových skupín a mocenské snahy o ovládnutie Ruska budú len stupňovať, čo môže spôsobiť vážny ozbrojený konflikt priamo vo vnútri Ruskej federácie.

Veľmi dôležité bude, ako sa k posledným udalostiam postavia ostatné ozbrojené skupiny, Rosgvardia a ostatné ozbrojené zložky Ruskej federácie a teda aj regulérna armáda. Ak sa postupne začnú pridávať k Prigožinovi, Putinove dni nielen v úrade prezidenta, ale možno aj na svete môžu byť spočítané. Ak ale Putin zasiahne mocensky a hrubou vojenskou silou, pravdepodobne aspoň na chvíľu budú neúspechy ruskej armády na Ukrajine pre Ruskú federáciu problémom číslo dva.

Na strane druhej, toto vie aj Prigožin a ak si 25 tisíc Wagnerovcov nateraz „trúfa“ proti oficiálnemu vedeniu krajiny, tak s najväčšou pravdepodobnosťou ruská armáda už nie je druhou najsilnejšou armádou ani na Ukrajine (druhou na svete nie je už dávno), ale s najväčšou pravdepodobnosťou sa zaradí, respektíve je považovaná za druhú najsilnejšiu už aj v samotnom Rusku.

Ťažko hovoriť , aku reálnu moc má v rukách Vladimir Putin teraz. Je treba veriť, že sa k jej upevneniu nerozhodne výraznejšie priblížiť otvorením kufríka, ktorým sa tak dlho a intenzívne civilizovanému svetu vyhráža.