Skip to content

Zábava na Lodi Riviera, SENZUS a baviaci sa Seredčania pred 30 rokmi… – VIDEO

Raketa, vyradená loď dovezená do Serede a pri Váhu prerobená na kaviareň, fungovala naplno. V boxoch sedeli a bavili sa mladí, aj starí.

V areáli sa konala žiadaná letná akcia – zábava, na ktorej vyhrávali vtedy obľúbení a populárni Senzusáci. Ako obyčajne, aj celá muzikantská partia bola po celú dobu vo výbornej nálade, čo je počuť a aj vidieť na zázname.

Ľudia sa bavili do neskorej noci. Sledujúc video, z dnešného pohľadu už „dobové“ oblečenie, koženkové saká, namiesto viazanky „klinový remeň“, čierne mokasíny na bielych ponožkách. Biele ponožky byť museli, aj keď z dnešného pohľadu to vyzerá naozaj komicky.

Písal sa júl 1993, Slovenská republika bola krátko po rozdelení ČSFR v začiatkoch, a my všetci sme ani len netušili, aké zmeny nás čakajú.

Dnes aj Loď Riviera je minulosťou rovnako, ako veľa ľudí, vtedy sa zabávajúcich pri Senzuse.

Uplynulo 30 rokov a dnešná mladá generácia netuší, ako sa bavili ich rodičia. Aj toto video môže veci trošku zmeniť…

Kvalita videozáznamu zodpovedá dobe a faktu, že záznam je digitalizovaný z VHS kazety tri desaťročia starej. Sme radi, že archív máme obohatený aj o niekoľko takto starých (dokonca ešte starších) záznamov.

Prajeme príjemné sledovanie a staršej generácii aj spomínanie na „staré časy“.

Túto spomienku po tridsiatich rokoch venujeme nielen obyvateľom mesta a pozostalým po tých, ktorí už nie sú medzi nami, ale aj hudobnej skupine SENZUS, ktorá spopularizovala ľudové pesničky širokým masám a pamiatke Dušana Hergotta, ktorý zomrel v roku 2006.

Autor videa a foto: © Miloš Majko

O hudobnej skupine Senzus

Senzus je populárna slovenská hudobná skupina, ktorej hudba často vychádza z úprav slovenských ľudových piesní.

Hudobná skupina Senzus bola založená v roku 1978. Prvý album s názvom: „Slovenská rodná dedina“ skupina vydala až v roku 1991. Do dnešnej doby (august 2012) má na svojom konte viac ako 30 hudobných albumov.

Do roku 2006 hrala skupina v zložení: Pavol Peschl, Igor Fekete, Dušan Hergott.

Napriek tomu, že skupina hrala podobný repertoár už od svojho vzniku (1978) skutočne celoslovensky populárna sa stala po vydaní svojho prvého albumu v roku 1992. Napriek tomu, že boli známi, nebránili sa hrať na dedinských zábavách, ba dokonca ani svadbách. Ich potenciál pre televíziu si všimol Martin Sarvaš, ktorý presadil v televízii reláciu Senzi Senzus.

O Dušanovi Hergottovi

Dušan Hergott bol slovenský hudobník, spevák, bubeník a zabávač, známy predovšetkým ako člen skupiny Senzus.

Zomrel 16. januára 2006 vo veku 46 rokov. (zdroj: Wikipedia.org)