Skip to content

Bádame, hľadáme fakty, zhromažďujeme dobové materiály a dokumentujeme minulosť. Pridajte sa k nám!

Manipulácia s faktami z našej histórie začína byť nebezpečnou v momente, kedy vo verejnosti je zmanipulovaných informácií viac a sú výraznejšie, ako fakty a vedecky podložené poznatky.

Hlavne v období Covidu-19 a následne vojny na Ukrajine došlo k tak závratnému šíreniu dezinformácií a prispôsobovaniu ich obsahu vlastným cieľom (prokremelská propaganda, znevažovanie vedeckého poznania, klamlivé vykladanie histórie a to aj okupácie ČSSR v roku 1968, velebenie socializmu a totalitného režimu a pod.), že značná časť spoločnosti sa v množstve informácií stráca, sociálne siete ich užívateľov izolujú v tej „ich bubline“ a prinášajú im správy vzbudzujúce dojem, že iné informácie sú minoritné a vlastne nepodstatné. Žiaľ, algoritmy sociálnych sietí ani internetových vyhľadávačov nerozlišujú relevanciu obsahu správ, ale ich žiadanosť.

Ľudia následne prestávajú mať prehľad v tom, čo je pravda a čo sú fakty. Dokonca sme svedkami cieleného a systematického šírenia dezinformácií rôznymi alternatívnymi médiami a hlavne webmi veľakrát bez možnosti identifikácie vydavateľa, teda bez akejkoľvek zodpovednosti.

Práve z týchto dôvodov sme sa rozhodli zmapovať niektoré zaujímavé a kľúčové udalosti a momenty z histórie mesta a bývalého ČSSR, na ktoré akosi nikomu „nezostal čas“, resp. do mapovania, dokumentovania a tým uchovania dnes ešte relatívne dostupných faktov, písomností, iných artefaktov a výpovedí pamätníkov sa nepustil pre nedostatok záujmu či  energie.

Alebo možno len preto, lebo ide o prácu nikým nezaplatenú – opačne, trvale tvoriacu náklady.

Možno práve Múzeum totality.online a Socializmus.sk sú platformami, pod ktorými trvale verejnosť, potomkovia aktérov danej doby a udalostí, ako aj študenti histórie nájdu všetky potrebné informácie a to takpovediac na jednom mieste.

Pri mapovaní histórie môžete pomôcť aj vy. Stačí len prezrieť rodinné albumy a hľadať tie správne fotografie. A následne umožniť ich archiváciu, vystavenie, alebo aspoň scanovanie do digitálnej podoby, aby pre ďalšie generácie skutočne mohli zostať zachované.

Ďakujeme.

– – –

Digitalizované sú už desiatky tisíc čiernobielych a farebných negatívov a diapozitívov. Čítajte napr. tu:

https://www.seredonline.sk/2021/12/29/volno-prazdniny-a-lockdown-vyuzivame-na-scanovanie-tisicov-archivnych-negativov-diapozitivov-a-fotografii/