Skip to content

Moskva na Československo v ´68 poslala tanky

Územie vtedajšieho  Československa vojská Varšavskej zmluvy začali okupovať presne pred 55 rokmi Československa a to v noci z 20. na 21. augusta 1968.

Okrem regulérnej armády vtedajšieho Sovietskeho zväzu sa na invázii do ČSSR  podieľali aj vojenské jednotky Maďarska, Bulharska, Poľska a NDR. Rumuni sa zapojiť odmietli a Nicolae Caucescu okupáciu odsúdil. Podľa známych historických údajov, sila inváznych vojsk predstavovala viac ako 500 000 vojakov ktorí prišli na viac ako 6 000 tankoch s dvomi tisíckami diel.Na našom území pristálo 800 lietadiel.

Ak porovnáme nedávnu inváziu Ruskej armády na Ukrajinu, tak hovoríme o cca 150 tisícoch vojakov. Treba ešte niečo vysvetlovať?

Okupácia Československa vojakmi armád Varšavskej zmluvy si vyžiadala najmenej 108 mŕtvych ľudí, z čoho bolo 37 obetí na Slovensku. Ďalšie stovky ľudí bolo ťažko ranených, z ktorých mnohí s následkami na celý život.

Pojem „dočasne“  pre Moskvu znamenal okupáciu  Československa na 23 rokov. Sovietski vojaci Československo opustili po Nežnej revolúcii po dohode ministrov zahraničných vecí  Jiřího Dienstbiera  a Eduarda Ševarnadzeho na základe medzištátnej zmluvy ratifikovanej 26. februára 1990. Východnú hranicu Slovenska posledný vojak zo 73 tisíc vojakov Sovietskej armády opustil  21. júna 1991.

Nezabudnime, čo nám pred 55 rokmi práve v noc, akou je aj tá dnešná, Sovietski okupanti so spriatelenými okupantami ostatných socialistických krajín doniesli.

Ak sa o okupácii chcete dozvedieť viac faktov, v Múzeu totality sa nachádzajú stovky kníh, novín a časopisov z dní Okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy. Autentické mimoriadne vydania PRAVDA, RUDÉ PRÁVO a ďalších vtedy komunistami vydávaných novín.

Nenechajte sa klamať propagandou a ľuďmi odkázanými na prispôsobovanie dokonca aj tej nejotrasnejšej histórie bývalého Československa v záujme dosiahnutia svojich cieľov.

Fakty zostanú faktami do momentu, kedy je možné dohľadať ich z relevantných zdrojov a pravda pravdou, pokým sa za jej ochranu bude mať kto postaviť.

 

Ďalšia literatúra k okupácii Československa v ´68 ktorá je k dispozícii na štúdium v Múzeu totality:

 

A ďalšie stovky až tisíce kníh, novín, časopisov a originálnych dokumentov.