Skip to content

Možno si pohraničiar „len“ nechcel „vystrieľať“ opušťák a nechal ľudí žiť…

Doba viac ako tri desaťročia po revolučnej zmene totalitného režimu na demokratický, paradoxne prináša jedincov schopných obhajovať všetko, čo samotný režim totalitným robilo.

Aj streľbu do ľudí utekajúcich za slobodou na hraniciach – Železnej opone.

Pred niekoľkými hodinami sme uverejnili článok s dobovými materiálmi socialistickej Československej televízie – čítajte tu:

V diskusii pod článkom nájdete aj tento príspevok:

Nelegálne prekročiť hranice keď viem že môžem zomrieť mal každý občan Československa. Vojak mal povinnosť a prísahu, čo by urobil novinár ak by bol vojakom pohraničnej stráže?

A aj tento:

pán Majko viete o tom hraničiarovi zo Seredi čo strieľal po nejakých ľuďoch ktorí utekali cez hranice?neviem podrobnosti ale bol poslancom v meste a syn má byť u armády alebo policajtov

Faktom vychádzajúcim zo štúdia histórie je, že nie každý vojak slúžiaci na Železnej opone, si streľbou na civilov – aj ženy s deťmi, chcel vyslúžiť opušťák, či prípadne nejakú tú frčku na výložky.

O pohraničiarovi, ktorý bol zároveň aj človekom, sme písali a video priniesli tu:

Nie, nie je našim cieľom súdiť tých aktívnych pohraničiarov, ktorí „len“ plnili rozkazy a ich rukou zomierali ľudia. Ide nám o pravdu a poučenie sa z nej.