Skip to content

Mnohokrát ani netušíme, čo doma máme…

Aj keď sa bežný človek pri návšteve Múzea totality zaujíma hlavne o vystavené artefakty z bežného života, hračky a predmety dennej potreby používané za socializmu, hlavným prínosom múzea je knižnica s tisíckami originálnych materiálov z tejto relatívne dávno minulej doby.

Knihy, časopisy, noviny, tlačivá, dokumenty, doklady, pohľadnice, listy, fotografie, či dokonca pamätníky. Áno, ani len netušíte, čo všetko ľudia dajú do bazáru, predávajú cez internet, alebo dokonca odvezú na zberný dvor. A netušia to pravdepodobne ani oni samotní…

V každom prípade obsah knižnice už po dvoch rokoch dopĺňania niekoľko desiatok rokov zhromažďovaných materiálov, je skutočným bohatstvom plným údajov publikovaných v určitej dobe a teda nezmanipulovaných súčasnými historikmi alebo nebodaj politikmi.

Možno aj vy máte doma v špajzi, komore, pivnici, alebo na povale odložené niečo, čo nepotrebujete a odkladáte to už len z nostalgie. Nedúfajte, nebude to inak, ako u iných ľudí – nakoniec aj tak takéto veci skončia v odpadkovom koši. Samotné a takpovediac „bez kontextu“ nemajú veľký zmysel – ak teda nepreferujeme tú nostalgiu za starým režimom.

Každý tlačený materiál, artefakt z doby socializmu ale v kontexte ostatných uložených alebo vystavených v múzeu, môže mať významnú hodnotu pre študenta histórie, alebo mladého človeka o históriu sa zaujímajúceho trebárs „len“ zo záujmu.

Neváhajte, kontaktujte nás a buďte súčasťou dnes už stovky ľudí, ktorí sa svojou troškou podieľajú na vzniku niečoho, čo skutočne ocenia až naši potomkovia.

Kontaktné údaje nájdete tu: https://www.muzeumtotality.online/

V ich mene srdečne ďakujeme…