Skip to content

Púštna búrka – vojna v Perzskom zálive 1990, 1991

Na začiatok roka 1990 (následne 1991) si spomínam, akoby to bolo len včera. V práci som si vzal dovolenku a s očami prilepenými na televízor, som v garzónke na 12. poschodí jedného z galantských vežiakov pozeral správy. Priamy prenos z vojny. Začala „Púštna búrka“ – armáda  USA prenikla do Iraku a začala s oslobodzovaním Kuwaitu, ktorý Saddám Husajn  obsadil.

Prvá vojna, o ktorej priebehu v priamom prenose z hotela v Bagdade informoval reporter Peter Arnet.

– – –

Druhá vojna v Perzskom zálive (iné názvy: Vojna v Zálive, Iracko-kuvajtský konflikt, Konflikt medzi OSN a Irakom, Operácia Púštny štít, Púštna búrka; v Iraku často hovorovo Um M’aārak – „Matka všetkých bitiek“) bol vojenský konflikt medzi Irakom a koalíciou 34 národov poverených OSN (vrátane Česko-Slovenska) a vedených USA. Vojna začala irackou inváziou do Kuvajtu 2. augusta 1990. Po tomto nasledovali ekonomické sankcie uvalené OSN na Irak.

Vojna vstúpila do ďalšej fázy v januári 1991. Deň po vypršaní ultimáta z Rezolúcie OSN 678 koalícia začala silné vzdušné útoky označované ako Operácia Púštna búrka (Operation Desert Storm): viac ako 1 000 bojových letov denne od skorého rána 17. januára 1991.

Vojna sa nerozšírila mimo Iraku, Kuvajtu a hraničných oblastí Saudskej Arábie, hoci Irak vystrelil rakety na izraelské mestá.

Zdroj:  Wikipedia.org

– – –

Prehľadávaním súkromného archívu zo začiatku porevolučnej doby postupne vyťahujeme novinové výstrižky a kópie článkov aj k téme, ktorú dnes niektorí obhajovatelia Putinovej politiky a okupačnej vojny na Ukrajine  radi používajú ako argumenty obhajujúce okupáciu Ukrajiny Ruskou armádou.

V archíve máme mimo iné ďalšiu literatúru k tejto téme, ako aj originálne DVD a dobové zábery z TV spravodajstva. Kópie článkov a novinové výstrižky sa v našom archíve nachádzajú v dvoch šanónoch v počte stoviek kusov.

Opätovne, ak má niekto záujem poznať fakty z danej doby o vojne v Perskom zálive, má možnosť čerpať nie z proruskej propagandy a hoaxov cielene šírených dezinformátormi, ale z originálnych novinových článkov spravodajskej povahy, videozáznamov a literatúry vydanej desaťročia pred vojnou na Ukrajine.