Skip to content

Konflikt na Blízkom východe naozaj môže prerásť do globálnej vojny

Už prakticky mesiac prebieha vojenský konflikt medzi Hamasom z pásma Gazy a Izraelom, ktorý bol napadnutý.

Na konflikty v oblasti Blízkeho východu a špeciálne medzi Palestínčanmi a Izraelom, je svet pomerne zvyknutý. Nebol jeden a určite nik neveril, že ďalší nebude. Momentálne je problém v inom. Ozbrojenci hnutia Hamas z územia  Izraela uniesli viac ako 200občanov a – aj cudzích štátnych príslušníkov.

A práve aj to môže byť problémom a dôvodom nielen k eskalácii napätia medzi bojujúcimi stranami (samozrejme Hamasom) a USA. Ak totiž medzi unesenými je čo i len jeden Američan, USA je schopné a ochotné aktívne sa do konfliktu zapojiť v záujme oslobodenia svojho občana, prípadne s cieľom potrestania únoscov.

Nestalo by sa to prvý raz. Práve Palestínci majú osobné skúsenosti s razanciou  USA v prípade, kedy bol nejaký Američan unesený, resp. dokonca zavraždený.

V histórii je nám známy prípad únosu talianskej výletnej lode Achille Lauro, ku ktorému došlo Palestíncami v roku 1985. Apre únoscov to zrovna dobre nedopadlo.

USA sa pri pokuse o zadržanie únoscov dostali do vážneho konfliktu s Talianskom, ktoré si na únoscov (špeciálne jednotky, US NAVY a CIA miesto tranportu únoscov z Egypta odhalili a civilné lietadlo EgyptAir prinútili pristáť na základni NATO SIGONELLA na Sicílii) rovnako robilo nároky. Nakoniec USA síce ustupili a únoscovia za teroristický čin voči civilnému plavidlu  boli súdení v Taliansku, kdesi aj odsedeli dlhoročné tresty, no vedeli, že spravodlivosť nastolili práve Američania.

Krátko po útoku Hamásu na Izrael, USA do Stredozemného mora vyslali dve lietadlové lode ako prejav demonštrácie sily v záujme odradenia napr. Hizbaláhu podporovaného Iránom, predovšetkým z Libanonu zasiahnuť proti Izraelu. Jepotrebné pripomenúť, že lietadlová loď sa nepohybuje sama, ale ide o súbor vojnových doprovodných plavidiel torpédoborcov, fregát a jadrových ponoriek poskytujúcich lietadlovej lodi ochranu, servis a zásobovanie.

V Stredozemnom mori (ale nielen tam) sa dnes nachádza sila, ktorú nechceme vidieť v ostrom boji, pretože to by sa nás už nepochybne týkalo.

Viac o tomto teroristickom čine Palestínčanov voči Izraelu, sa môžete dozvedieť aj z dokumentov, ktoré sú uvedené nižšie.

Odporúčame aj výborný film  „Únos lode Achille Lauro“, ktorý sa stále dá vidieť aj na online platformách.