Skip to content

Pred 34 rokmi vznikla v umeleckej besede Verejnosť proti násiliu

Pred 34 rokmi vznikla v umeleckej besede Verejnosť proti násiliu. Ďakujem všetkým členom KV VPN , ktoré som mal tú česť viesť.
VPN bolo hnutie, ktoré ako prvé v ČSSR nastolilo verejne požiadavku zrušenia 40 ročnej diktatúry Komunistickej strany.
VPN ako prvé vyslovilo víziu nebudovať už v ČSSR „socialistickú demokraciu“, ale skutočnú demokraciu (tzv. bez prívlastkov) .
VPN bolo tou politickou silou, ktorej sa ako prvej podarilo v ČSSR zlomiť moc cenzúry (prebojujúc sa po týždni demonštrácií do priameho televízneho vysielania, tzv. Štúdio Dialóg).
VPN dosiahlo v ČSSR zlomenie železnej opony (pochodom „Ahoj Európa) … atď.
… z množstva ďalších úspechov VPN spomenie ešte jeden : Priamo na námestí SNP sme zmenili slovenskú hymnu. Chceli sme tou zmenou naznačiť zásadnú zmenu paradigmy nášho postoja k svetu naokolo nás : chceli sme namiesto hymny národa, čo vyčkáva a bojí sa bojovať urobiť hymnu národa , ktorý je schopný aktívneho odporu voči zlu.
Už 34 rokov nespievame, že sa máme v dobe konfrontácie s nepriateľom (keď hromy nad Tatrou divo bijú) „zastaviť“ a že máme „ožiť“ až vtedy, keď „sa stratia“. Bola to doslova hymna zbabelcov. Vysvetlili sme námestiu , že chcem taký text hymny, v ktorom sa posmelíme postaviť voči zlu, alebo voči nepriateľom: „zastavme ich, bratia, veď sa ony stratia, Slováci ožijú“.
Už 34 rokov sa pokúšame dostáť nárokom novej paradigmy chovania e národa. Už 3č rokov sa učíme zbaviť sa strachu a občianskej pasivity. Vo vlastnom štáte si už nemôžeme dovoliť vyčkávať a ustupovať zoči voči zlu a nepriateľom Slovenska. Ak ostaneme „pod starým textom hymny“ a budeme vyčkávať, až kým to „neprehrmí“, tak svoj štát, slobodu, ani demokraciu neobhájime.
Tento počin hnutia VPN – zmena hymny – počas novembrových demonštrácií býva často opomínaný. Ale išlo o dôležité symbolické gesto , hovoriace o odhodlaní ku zmene v chovaní nášho spoločenstva.
V súčasnosti si tú zmenu hymny treba pripomenúť. Nadišiel čas, kedy budeme musieť ukázať, či sme tú zmenu naozaj prijali. Chápeme, že v istých momentoch sa naozaj treba postaviť proti zlu ? Alebo sa opäť len prikrčíme a budeme vyčkávať, kým zlé časy nepominú? Verím, že už sme ďalej….
Zdroj: FB