Skip to content

To sme dopadli. Piata historicky najstaršia slovenská firma sa predáva na Bazoši.

To sme dopadli. Piata historicky najstaršia slovenská firma sa predáva na Bazoši.
Na wikipédii je zoznam najstarších nepretržite fungujúcich firiem sveta. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_oldest_companies
Patriť do neho je obrovská prestíž a zároveň lákadlo pre turistov z celého sveta.
Dva slovenské podniky sú zaradené veľmi vysoko a naše malé Slovensko sa má čím pýšiť. Len v 12 štátoch na svete sú nejaké staršie firmy než naša Kremnická mincovňa.
1328 Mincovňa Kremnica
1473 Pivovar Steiger Vyhne
Z nasledujúcich storočí firmy na dnešnom slovenskom území neprežili s rovnakým výrobným programom až do dnešných čias. Buď končili úplne, alebo na ich mieste vznikali iné, nové. Okrem toho, Slováci sa dosť venovali roľníčeniu, lebo to bola istota, že sa zo svojej práce priamo najedia. Väčšie narábanie s peniazmi podnietilo vznik bankových inštitúcií a v roku 1842 založená Prešporská sporiteľňa je dnes Slovenská sporiteľňa.
Podľa dostupných údajov sú v oblasti výroby na území Slovenska nepretržite fungujúce ešte dve tradičné spoločnosti a piata najstaršia fabrika je spomínaná tzv. stoličková v Martine.
1829 Papierne Harmanec
1840 Železiarne Podbrezová
1889 Tatra nábytkáreň Martin
Lepšie povedané, ešte donedávna bola. Smola. Už niekoľko rokov nevyrába a pustne.
Žiaľ, Slováci si radšej kupujú zahraničné výrobky. Nábytok z ohýbaného dreva, konkrétne stoličky z tejto storočnej fabriky, ktoré sa donedávna vyvážali do celého sveta, nezvládli konkurovať zahraničným výrobcom.
Plánov, čo spraviť s fabrikou, ktorá patrí medzi absolútne najstaršie podniky na Slovensku, bolo už niekoľko: https://reality.trend.sk/…/nabytkarne-mal-byt…
Že sa táto vzácna časť našej histórie napokon objaví v ponuke medzi inzerátmi na predaj detských kočíkov, či xboxov, to je dosť šokantné.
Marek Belák, martinský poslanec
Zdroj: FB