Skip to content

Fotografoval politikov, aj Fidela Castra a kandidoval na primátora Bratislavy

„Venované životu, dielu a pamiatke fotografa Andreja Palacka“

Miloš Majko s rodinou

– – –

V politike však bol úspešný obdobne, ako v podnikaní. Andrejova kaviareň  La Fenice v dobrej lokalite oproti bývalému  PKO hneď pri električkovej zastávke, napriek jej výnimočnosti neprosperovala. Vlastne skrachovala. Andrej bol jednoducho lepším fotografom, ako podnikateľom.

Bolo ju možné spoznať aj podľa billboardu pred ňou s motívom verne odzrkadľujúcim život Andreja Palacka.

A toto bolAndrej Palacko, jeho kaviareň a fotografie:

Andrej Palacko bol výborným bavičom. Pri častých stretnutiach bavil nás a bavil aj deti.

Jeho kaviareň La Fenice napriek tomu bola výnimočnou svojim vizuálom. Bola to vlastne galéria stoviek fotografií zarámovaných a vystavených po jej stenách.

A Andrej mal rád aj nášho vtedy skutočne malého syna. Tešil sa, že sa teší on a daroval mu veľa fotografií s autogramom a dokonca osobným venovaním.

 

Andrej Palacko bol výborným fotografom v minulosti, no neskôr sa dal skôr na konšpirácie a principiálne vystupoval protisystémovo. To však nič nemenilo na jeho bezprostrednosti a ochote každému návštevníkovi ukázať svoje neopakovateľné fotografie a porozprávať nielen svoj príbeh, ale aj príbehy fotografovaných politikov a celebrít.

Posledné roky sa hlavne pred kamerou a na verejnosti pohyboval v pionierskej šatke, až 16.04.2019 o 09.00 Okresný súd Bratislava I nariadil ochranné psychiatrické liečenie ústavnou formou pre fotografa a Občanológa  Andreja Palacka.

Andrej Palacko najviac a najradšej fotografoval za totality a nevedno prečo, k obdivovaniu totality a diktátorov sa vrátil aj v posledných rokoch svojho života.

Niečo o Andrejovi z Wikipedie:

Andrej Palacko (* 6. máj 1955, Bratislava – † 22. august 2023, Dunajská Streda) bol fotograf, ktorý sa zameriaval na fotografovanie zákulisia osobností, života ulice, filmu, divadla, opery, džezu a populárnej hudby. Fotografii sa venoval od veku 12 rokov.

Svoje reportážne a umelecko-reportážne dielo vystavoval na Slovensku v Bratislave, Košiciach a Trenčíne, v zahraničí v roku 2006 v kubánskych mestách Havana a Santiago de Cuba. Po tom, ako vystavované dielo daroval kubánskemu ľudu, putovala výstava po všetkých provinciách Kubánskej republiky.

Zdroj: Wikipedia.org

Články o Andrejovi Palackovi nájdete v archíve SOL.

S Andrejom Palackom sme vyhotovili niekoľko dnes už neopakovateľných rozhovorov na kameru.

Tu sú a nielen naše. Andrej bol totiž zaujímavým objektom na rozhovory aj pre televízie.