Skip to content

Znižovanie trestov za korupciu? Nezodpovedné šialenstvo!

„Systém na Slovensku je založený na korupcii vo všetkých sférach života, ktorá rokmi nadobudla žiaľ obludné rozmery a dnes nie je riešiteľná bez radikálnej zmeny myslenia a správania sa samotných občanov. Môžu byť sebelepšie zákony, môže sa zmeniť prístup polície, prokuratúry aj súdov. Bez zmeny prístupu ľudí a nulovej tolerancie ku korupčnému správaniu sa, k zmene v krajine nedôje.“ – tak toto je úvod mnou napísaného a publikovaného článku ešte v roku 2016.
Ďalej sa v ňom dočítate:

„Medzinárodné inštitúcie Slovensko vnímajú ako najskorumpovanejšiu krajinu na svete – teda hneď po Mexiku. Nie, nesmejte sa! To nie je komédia, ale viac ako tragédia. Vôbec nejde o to, ako sa na nás pozerajú zo zahraničia, ale čo takýto stav spoločnosti robí s nami a našimi deťmi. Je to o nás samotných. Je to o tom, že ľudia dnes dokážu verejne obhajovať zlodejov a klamárov a haniť tých, ktorí ich konanie odhalia. Korupcia je všade okolo nás a smutné je, že ľudia to už veľa krát ani nedokážu odhaliť. Zvykli si a považujú to za normálne. Tí, ktorí z nej ťažia, dokonca za správne. A sú aj takí, ktorí nepovažujú za úspešných tých ľudí, ktorí poctivo pracujú a podnikajú, ale práve opačne – zbohatlíkov zbohatnutých cez korupciu, zneužívanie verejných funkcií, tunelovanie verejných zdrojov či napojenia na verejné zákazky zásluhou lobingu. Ľudí z tej prvej – poctivej kategórie považujú za hlupákov neschopných prispôsobiť sa systému. A tých, ktorí na korupciu poukážu, dokonca verejne pranierujú ako bonzákov.Spoločnosť opustilo právo, zmysel pre poctivosť a česť, dodržiavanie základných zásad slušnosti a spravodlivosť

Celý článok nájdete tu:

https://archiv.seredonline.sk/clanky/podstata-korupcie-je-v-nasej-tolerancii-voci-nej/index.html

V pokračovaní článku tentokrát zameraného na samosprávu v Seredi, som iba o rok a znovu z príjemnej kaviarne v zahraničí napísal:

„Pred niečo viac ako rokom som obdobným spôsobom v Kyjeve napísal tento článok: „Podstata korupcie je v našej tolerancii voči nej“  http://www.seredonline.sk/clanky/podstata-korupcie-je-v-nasej-tolerancii-voci-nej/        Na jeho obsah som mal  naozaj výborné odozvy a prekvapilo ma, že väčšinou od ľudí, ktorí sú viac kritikmi, ako priaznivcami mojich názorov. Asi sa im lepšie čítajú materiály všeobecného charakteru a nie tie poukazujúce na zúfalý stav demokracie, práva a transparentnosti v riadení mesta. Prípadne majú obavy, že raz sa občania budú venovať ich histórii, spôsobom nadobudnutia majetku, či dokonca tomu, ako sa vyšvihli vo verejných funkciách?

Pred niečo viac ako rokom sme s poslancom MsZ Kurbelom boli  vtedy ešte sami, kto  v meste znášal pre bežného občana ťažko predstaviteľné zákerné útoky nielen vedenia mesta – konkrétne od primátora Martina Tomčányiho, jeho zástupcu Veselického a niektorých v diskusiách anonymne sa prezentujúcich poskokov, ale aj pohŕdanie väčšiny poslancov MsZ. Stále však tvrdím, že u viacerých to bolo nie z nenávisti voči nám, ale z nepoznania dôležitých faktov o nami kritizovaných veciach a nepochopenia súvislostí, ktoré sú v mnohých prípadoch naozaj zložité.

Uplynul niečo viac ako rok, niekoľko poslancov pochopilo skôr, niektorí o niečo neskôr, no žiaľ stále vidím aj takých, ktorí si otvorené vystúpenie proti zlu a nespravodlivosti jednoducho dovoliť nemôžu. Prečo, najlepšie vedia oni samotní. Určite netušia aký je to pocit nebyť závislým, nemusieť ohýbať chrbát a byť ticho tam, kde právo a spravodlivosť prosí o hlasitý protest proti bezpráviu, špinavostiam  – a áno, možno aj korupcii. Poslanec Kurbel to už na zastupiteľstve pomenoval jasne – nápadné ticho a zjavné prekvapenie niektorých prítomných hovoria za všetko aj pri spätnom pozeraní záznamu z rokovania.

Celý článok v archíve -tu:

https://archiv.seredonline.sk/clanky/podstata-korupcie-je-v-nasej-tolerancii-voci-nej-tolerujeme-zlodejov-nepoctivych-politikov-a-vlastne-vsetko-co-sa-nas-netyka/index.html

O niekoľko rokov neskôr sudca v kauze Dobytkár verejne vyhlásil:

„Taká monštrózna korupcia u nás nemá obdoby“

Za korupciu za posledné tri roky boli na základe dôkazov, ale aj priznania sa korumpovaných, vyšetrované a odsúdené desiatky vplyvných politikov, úradníkov, policajtov, prokurátorov a sudcov.

Ďalšie desiatky vplyvných ľudí vrátane vplyvných politikov sú vyšetrované, obvinené, obžalované a čakajú na spravodlivé tresty.

Súčasná vládna moc však chce práve týchto ľudí pred trestami ochrániť a to zmenami účelovými legislatívy, ktoré budú na bezpečnosť v štáte mať fatálne následky. Navrhované zmeny legislatívy nie sú vo verejnom záujme, prvotne poslúžia dnes vyšetrovaným a trestne stíhaným osobám. Slúžiť budú aj v budúcnosti každému, kto  namiesto poctivého podnikania a konania v politike, volených a zastávaných funkciách, sa rozhodne tunelovať verejné financie, korumpovať, byť korumpovaný a vlastne parazitovať na práci čestných a slušných ľudí.

Nateraz ešte nedokážeme ani odhadnúť, aké nielen ekonomické, ale aj morálne škody takéto právne úpravy v spoločnosti spôsobia.

Navrhované znižovanie trestov za korupciu a skracovanie premlčacích lehôt pomôže zlodejom, kriminálnym živlom a tzv. „bielym golierom“. Slušný a čestný človek sa trestov báť nemusí. Opačne, odmieta pracovať pozerať sa, ako zákonom stanovené dane, odvody a poplatky vlastne beztrestne si privlastnia iní.

Ešte je čas, aby sa civilizovaná spoločnosť „zobudila“ a nedovolila ovládnutie štátu vagabundami a amorálnymi jedincami / skupinami v politike.

Nezabúdajme na staré známe:

Kto spí v demokracii, prebúdza sa v totalite…