Skip to content

Berlín – ako si ho pamätám a aký je dnes – 2.časť

Berlín a jeho rozdelenie je a zostane symbolom Studenej vojny.

– – –

V 1. časti materiálu publikovaného o Berlíne, som zo spomienok na predchádzajúce cesty do tejto  metropoly Nemecka, uviedol mimo iné toto:

Do Berlína som chodil už ako dieťa, teda za socializmu. A to veľmi často. Vtedy Nemecká Demokratická Republika (NDR), množstvo panelákov obdobne ako u nás v Petržalke. Aj obdobnej kvality. Pohľad na Berlínsky múr, skutočnú železnú oponu bol možný bez akýchkoľvek problémov, lebo múr bol postavený na bežných uliciach a v niektorých prípadoch dokonca prechádzal budovami. Doslovne.

Viac čítajte  a fotoreportáž nájdete tu, v 1. časti:

Berlín nás zaujal pri každej jeho návšteve. Vždy však iným spôsobom. Do´89 svojou výnimočnosťou a rozdelením už spomenutým múrom a po tomto roku zjednotením mesta, ale aj Nemecka. A výraznými zmenami, ktoré sa diali pomerne rýchlo. Zaostalá východná časť sa pri investíciách zo západu viditeľne pozviechala a zmeny k lepšiemu sme videli pri každej návšteve.

Západný Berlín bol a samozrejme že aj je stále tou perlou Západu. Takto sme Berlín videli a vnímali v roku 2005.

Typicky „nemecká“ dôslednosť, čistota, všetko podľa overených systémov a pravidiel. Aspoň vtedy…

– – –

Berlín sme teda navštívili viac krát.  Stále sme videli Nemecko, tú povestnú čistotu, systém a mesto budované po zjednotení Nemecka ako výkladnú skriňu celého štátu.

Iba niekoľko mesiacov nazad, sme Berlín navštívili znovu. A z určitého pohľadu sme ho nespoznávali. Berlín sa zmenil. Hodne…

Áno, Berlín sa zmenil. Neporiadok v metre, na staniciach, ale aj na uliciach. Množstvo grafitov aj tam,kde by takéto nezmyselné výtvory slaboduchých jedincov nik nečakal. Pozor, nie umelecké diela, ale skutočné nezmysly, symboly a vlastne len ničenie fasád, múrov, informačných tabúľ a dokonca aj historických pamiatok.

Množstvo imigrantov evidentne aktívne nezapojených do pracovného procesu a po desaťročia zabehaného fungovania civilizovanej spoločnosti.

Takto si Nemci hlavné mesto asi nepredstavovali…

– – –

Do Berlína sme cestovali nasledovne: z Bratislavy do Prahy nočnou linkou autobusu a z Prahy do Berlína autom. Rovnako späť.

Brandenburská brána, symbol počas Studenej vojny rozdeleného Berlína a Nemecka.

(Brandenburská brána je 26 metrov vysoká, 65,5 metrov široká a 11 metrov dlhá stavba z pieskovca v štýle raného klasicizmu. Svojim vzhľadom veľmi pripomína propyleje aténskej Akropoly. Má päť prejazdov, stredný je o niečo širší než štyri postranné, na obidvoch stranách sa nachádza jedna malá hala.)