Skip to content

Константин Устинович Черненко v Múzeu totality (literatúra)

Ako dar od kolegu Ota Pšenáka z Nových Zámkov, v Múzeu totality skončila originálna literatúra o bývalom generálnom tajomníkovi ÚV KS ZSSR Konstantinovi Černenkovi. (Константин Устинович Черненко)

Medzi knižkami venovanými do Múzea totality, jeaj kniha o Leonidovi I. Brežnevovi a knižky o KS Sovietskeho zväzu.

Srdečná vďaka za mimoriadne zachovalé knižky v origináli z bývalého ZSSR.

Literatúra je pripravená na štúdium totalitného režimu v bývalom ZSSR. Uložená je v knižnici Múzea totality.

Kto bol Černenko?

Konstantin Ustinovič Černenko (rus. Константин Устинович Черненко * 24. september 1911 – † 10. marec 1985) bol sovietsky politik a najvyšší predstaviteľ Sovietskeho zväzu len trinásť mesiacov v období od 13. februára 1984, keď nahradil Jurija Andropova, až do svojej smrti. Bol tiež predsedom Prezídia Najvyššieho sovietu (od 11. apríla 1984).

Konstantin Ustinovič Černenko bol verným tieňom Leonida Iľjiča Brežneva. Spoločne sa zoznámili na začiatku päťdesiatych rokov, kedy Brežnev viedol stranícku organizáciu v Moldavsku a Černenko riadil Agitačné propagačné oddelenie.

V rokoch 1965 – 1982 viedol Černenko všeobecné oddelenie ÚV, ktoré predstavovalo kancelársku ústredňu strany a fakticky bolo osobným sekretariátom generálneho tajomníka ÚV KSSZ. V roku 1976 sa stal tajomníkom ÚV a neskôr postúpil aj do politbyra. Na konci 70. rokov sa stal jednou z najvplyvnejších postáv straníckeho vedenia, hoci jeho zdravotný stav sa začal povážlivo zhoršovať.

Zdroj: Wikipedia.org