Skip to content

Klimatické zmeny sú zrejmé a spôsobujú stále viac škôd. Na intenzívne dažde, suchá, ale aj tornáda a zemetrasenia nie sme dostatočne pripravení

ilustračná foto, zdroj: pexels.com

Prakticky v celej Európe v súčasnosti obyvateľov sužuje nepriaznivé počasie. Intenzívne búrky sú v Taliansku, ale aj v ďalších oblastiach Európy.

Silné krúpobitie a dokonca aj tornádo, teda prírodné úkazy, ktorých následky na majetok a žiaľ aj zdravie a životy ľudí sú stále častejšie. V Nemecku zaznamenali supercely, ktoré na západ krajiny priniesli silný nárazový vietor a silné krúpobitie. Výrazné množstvo zrážok spadnutých viacmenej na jednom mieste spôsobuje záplavy.

Ešte teraz sa dajú predpokladať silné búrky v Holandsku a Belgicku.

Nech sa na počasie a jeho zmeny pozeráme akokoľvek, veľmi ťažko môžeme tvrdiť, že v posledných rokoch nedochádza k závratným zmenám a to najmä v extrémoch striedajúcich sa prakticky z hodiny na hodinu, v dobrom prípade zo dňa na deň.

Najmä u nás sme boli zvyknutí na stabilnú klímu, čomu sme podriadili ako poľnohospodársku výrobu, tak cestnú a železničnú infraštruktúru v štáte, ale aj spôsoby výstavby domov a budov. Vysoké teploty v lete vyslovene likvidujú aj novourobené cesty, ktorých kvalita asfaltu nezodpovedá súčasným zmenám počasia a intenzite dopravy. Hlavne nákladná doprava likviduje cesty veľmi rýchlo, čo najmä pri intenzívnych dažďoch cítia vodiči osobných áut.

S tornádami a mimoriadne silnými vetrami sme nepočítali ani v stavebníctve. Následne po nepredvídaných udalostiach ako už spomenuté tornáda sú škody na verejných budovách ako aj súkromných domoch vysoké. A to nehovoríme o odolnosti budov proti zemetraseniam, ktoré sa rovnako častejšie vyskytujú už aj na Slovensku.

Asi pred 15 rokmi sme upozorňovali na nevyhnutnosť prispôsobenia sa klimatickým zmenám aj záchranárov a to hlavne hasičského zboru. Veľmi rýchle a mimoriadne intenzívne dažde spôsobujú prakticky okamžité zatopenia častí miest, v ktorých sa povodne donedávna nevyskytovali. Ľudia veľakrát v záujme získania nového priestoru na výstavbu využívajú aj pozemky, ktoré by naši predkovia používajúci sedliadky rozum nevyužili na nič iné ako na pasenie kôz, alebo ovcí.

Pred domami na uliciach je bežne vidieť zasýpanie odvodových kanálov a ľudia sa následne čudujú, keď ich po intenzívnom daždi veľká voda z cesty vytopí nielen na dvore, ale aj v pivničných priestoroch a garážach.

Je najvyšší čas začať využívať výrazne intenzívne vlastný rozum, skúsenosti a predpokladať problémy a možné nebezpečenstvá dostatočne dopredu. Prispôsobiť sa musia nielen bežní ľudia, ale aj štát. Všetko stojí peniaze, zvýšené náklady, na čo však bežní Slováci jednoducho nemajú dostatok zdrojov.

Zmení sa v dohľadnej dobe situácia tak, aby nám okrem otvoreného vojnového konfliktu nehrozil kolaps aj z stále viac sa meniacej klímy v oblasti, v ktorej žijeme?