Skip to content

Rusi sa z tragédie v Černobyle nepoučili

Pravdu nehovoria ani pri ďalšej havárii, pri ktorej unikla pre ľudí a životné prostredie nebezpečná radiácia.

Úroveň radiácie v Severodvinsku v oblasti Bieleho mora kde minulý týždeň ruská armáda vykonala pravdepodobne test s jadrovým pohonom niekoľkonásobne prekročila maximálnu prípustnú normu a ľudia bývajúci v oblasti vykúpili jódové tablety. Je smutné, že ani 33 rokov po zatiaľ najväčšej tragédii jadrovej elektrárni Černobyľ sa predstavitelia ruskej vlády nepoučili z chýb minulosti, ale evidentne ich opakujú. Najskôr priznali dvoch mŕtvych, následne ruská štátna jadrová agentúra ROSATOM priznala, že pri explózii zomrelo 5 ľudí. Správy však hovoria o 7 obetiach a ruská vláda len neochotne priznáva závažnosť havárie a podstatne zvýšenú úroveň radiácie.

Na základe momentálne známych faktov je zrejmé, že reakcia štátnych orgánov je viacmenej identická ako v prípade Černobyľu, no vláda akoby zabudla, že doba pokročila a odrezať šírenie informácií v súčasnej dobe hlavne v takto závažných prípadoch prakticky nie je možné. A to ani v Rusku, ktorému v minulosti prvé náznaky otvorenosti a slobody slova priniesla až Gorbačovova „Glasnosť“.

V prípade nukleárnych havárií a úniku radiácie vždy boli, sú a v budúcnosti aj zostanú najdôležitejšími kroky vykonané v prvých hodinách od havárie. A je jedno, či radiácia pochádza z civilného jadrového zariadenia alebo z vojenského.

V súčasnej situácii už je treba len dúfať, že kompetentné orgány Ruskej federácie čo najskôr situáciu a svoj postoj k ďalšej atómovej tragédii zvážia a následky sa pokúsia minimalizovať tak, aby čo najmenej ublížili nielen v zahraničí ale aj domácim obyvateľom.


Ilustračný obrázok – zdroj Wikipedia