Skip to content

Na historických Španielskych schodoch v Ríme si už neposedíte

Turistov z celého sveta prekvapilo nariadenie radnice v Ríme zakazujúce nielen „neslušne alebo v rozpore s dekórom“ sa správať v okolí pamiatok, ale aj zakazujúce „konzumáciu potravín a nápojov po sediačky, pri historických, umeleckých alebo archeologických pamiatkach“. Jedná sa o všetky pamiatky v Ríme. Toto nariadenie radnice tvrde vymáhané ôsmimi mestskými policajtami pod hrozbou pokuty 160-400 Eur najviac vystupuje do popredia práve pri historických Španielskych schodoch.

Tieto vedú z námestia Piazza di Spagna a sú zaradené do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO. Práve na týchto 135 schodoch zvykli turisti sedávať a oddychovať pozerajúc sa na námestie.

Nakoľko sa jedná o najzaujímavšie a najznámejšie a teda najnavštevovanejšie pamiatky Ríma, schody množstvom návštevníkov a ich nevhodným správaním trpeli. Ich znečistenie, polepenie žuvačkami a oblievanie vínom a kávou schody znehodnocovalo. Požiadavky niektorých ochrancov smerovali dokonca k zamykaniu schodov v nočných hodinách. Nakoniec k tomu nedošlo, no dozor na dodržiavaní nariadení radnice prevzala Mestská polícia.

Do histórie teda odchádza oddych turistov na týchto schodoch aj naše sedenie na nich pri jednej z návštev Ríma bolo teda posledným.