Skip to content

Kto ohrozuje bezpečnosť našich detí hrajúcich sa na detských ihriskách?

„Dobry vecer takto opravuju detske ihrisko na Mlynarskej sroby trcia durch a dieta si dolu roztrhne hlavu. Aj šmykalka na jednom sroby drzi to som nefotil a nikde som na tom detskom domceku nenasiel certifikat vyrobcu alebo som prehliadol.

Ked som to dal pred tyzdnom na FB ze trcia sroby z podlahy a tycka drzi na jednom srobe tak tycky prisrobovali do podlahy dali sroby co trcia dolu a opaskovali to.
Pan Majko najlepsie ked si to pridete sam pozriet este minuly rok ked sa menili potrubia tak z bagrom zohol detsky kolotoc zobrali ho prec v zemi ostali len šróby trcat az ked som tie sroby nafotil a dal na FB tak ich prikrili z Europaletu ale kolotoc nevedia isadit uz 6mesiacov kde je ????dakujem .“
– – –
Na miesto sme sa išli pozrieť s fotoaparátom a presvedčili sme sa, že je to tak. Niektoré trčiace skrutky sú už buď vytočené, alebo odpílené. Či sa na základe upozornenia na sociálnej sieti zbadal „odborník“ pracujúci pre Mesto Sereď, alebo niektorý z rodičov chcel zabrániť vážnemu úrazu hrajúceho sa dieťaťa, nevieme.
Pri obhliadke konštrukcie drevenných preliezok pod ktoré sa dá dostať bez problémov, sme ale našli ďalšie skrutky trčiace asi 3 a pol cm do priestoru, takže úraz pre dieťa stále hrozí.
Pýtame sa, vedenia mesta – kto konkrétne za Mesto Sereď zodpovedá za stav detských ihrísk? Kto konkrétne „opravoval“ tieto zariadenia a kto konkrétne kontroloval jeho prácu?
Detské ihrisko na Mlynárskej ulici je pozliepané doslovne spôsobom „co dúm dal“ a je na mieste otázka, kde nabrali poslanci MsZ morálne právo čo i len v teoretickej rovine hovoriť o investícii v miliónoch Eur z verejných financií do štadióna s vyhrievaným trávnikom a kritériami pre 1. ligu, pokým verejné detské ihriská v meste máme v stave takom, ako prezentujú uverejnené fotografie.
Keď už u niektorých poslancov MsZ absentuje elementárny pud sebazáchovy a základná morálka, nefackuje ich aspoň hanba?
Na tomto ihrisku je aj laminátová šmyklávka. Kedy naposledy kompetentná a zodpovedná osoba kontrolovala jej uchytenie? Kto poberá finančné prostriedky a nesie zodpovednosť za súčasný stav detského ihriska? A kto ponesie zodpovednosť za úraz dieťaťa pri takomto stave ihriska?
Treba povedať, že dieťaťu s trvalými zdravotnými spôsobenými úrazom na takto sfušovanom verejnom detskom ihrisku príde dieťa k úrazu s následkami, jeho rodičom už vyvodenie zodpovednosti veľmi nepomôže.
Pýtame sa primátora mesta Ing. Martina Tomčányiho, ak mesto v tak bezpečnostne citlivej veci ako sú detské ihriská vykonáva práce ( za vykonanie prác platí mzdy)  v takejto kvalite, ako potom sú mestom / pre mesto vykonávané práce tam, kde bezpečnosť nie je tak dôležitá ako pri detských ihriskách?
– – –
Dnes o 13:00 hodine sme na detské ihrisko išli pozrieť znovu. Mesto malo viac ako týždeň na opravu ihriska.
Priamo na ihrisku sme stretli mladú rodinku s detičkami. Spoločne sme si pozreli stav preliezky pod ktorou sa detičky hrali a čo nasledovalo, si priblížime už zajtra.
]]>