Skip to content

AKO STÁLE DOVÁŽAME NA SLOVENSKO ZAHRANIČNÝ ODPAD

AKO STÁLE DOVÁŽAME NA SLOVENSKO ZAHRANIČNÝ ODPAD
? Na Slovensko stále vo veľkom dovážame zahraničný odpad. Ukazuje to aj najnovšia kauza nelegálnej skládky pri Seredi, kde miestny podnikateľ priváža plastový odpad zo zahraničia. Kamióny tu to bez akýchkoľvek problémov na mestský pozemok vozia odpad aj napriek tomu, že tým porušujú zákon aj nájomnú zmluvu. Po opakovaných upozorneniach začala konať Inšpekcia životného prostredia aj polícia. Tento prípad je však len vrcholom ľadovca nelegálneho obchodu s odpadom na Slovensku, ktorého hlavným dôvodom sú najmä nedostatočné kontroly na hraniciach a smiešne sankcie. Zisk z tohto “obchodu” so životným prostredím totižto niekoľkonásobne prevyšuje pokuty.
? Dovoz za účelom zneškodnenia je zakázaný, no dovoz odpadu za účelom jeho “zhodnotenia” už povolený je. Aj preto na Slovensku niektoré záujmové skupiny plánujú výstavbu ďalších spaľovní. Musíme si však uvedomiť, že pokiaľ nemajú byť tieto spaľovne stratové, budú nútené dovážať aj odpad zo zahraničia.
?. Prípadov nelegálneho dovozu odpadu je veľa, v niektorých krajinách ho absolútne odmietajú a považujú ho za neprijateľný. V iných v ňom zas ľudia vidia dobrý biznis, kvôli ktorému opäť zdravie ľudí a životné prostredie idú bokom. Čo s tým vieme spraviť? Pokiaľ nechceme aby bolo Slovensko skladiskom odpadu z iných krajín, Ministerstvo životného prostredia musí v prvom rade zvýšiť kapacity kontrol na hraniciach, ktoré sú momentálne nedostačujúce. A taktiež navýšiť sankcie za porušovanie zákona. V Európskom parlamentne budem otvárať tému transportov odpadu a spravím všetko preto, aby sme dovoz odpadu obmedzili.
]]>