Skip to content

Došlo v Šoporni popri dnešnom testovaní na COVID-19 k porušeniu zákona ?

Hliadka polície bola obyvateľmi obce Šoporňa privolaná na odberové miesto, ktorým boli priestory miestnej Základnej školy. Z testov odchádzajúcich občanov prekvapila osoba sediaca na stoličke za stolíkom, na ktorom boli umiestnené podpisové hárky s najväčšou pravdepodobnosťou obsahujúce petíciu za referendum, o ktorom už dlhšiu dobu hovoria predstavitelia strany Hlas, teda reinkarnovaní dlhoročný členovia strany Smer – SD, ktorých postupne na vypočúvanie v súvislosti s podozreniami zo závažnej trestnej činnosti predvolávajú orgány činné v trestnom konaní. K tejto téme nám do redakcie rozhorčení občania zaslali nielen podnety, ale aj fotografie staršieho pána (inak oficiálne zaradeného do rizikovej skupiny) a schovaných podpisových hárkov s najväčšou pravdepodobnosťou pred príchodom policajnej hliadky. Občania podľa našich informácií telefonicky na tiesňovú linku ohlásili aj Policajný zbor Slovenskej republiky, ktorý na miesto vyslal hliadku OO PZ. Pozorní občania, ktorí situáciu pri odberovom mieste monitorovali sa len tak ľahko nechceli zmieriť s výsledkom preverenia situácie hliadkou, ktorá na prvý krát nemala zistiť prítomnosť takejto osoby v priestoroch neďaleko odberového miesta a kontaktovali nás po druhý krát s rozhorčením, ako je možné, že tomu tak je. Z logiky veci vyplýva, že polícia buď nekonala tak ako konať mala, alebo bol jej príchod na miesto konkrétnou osobou prezradený a na fotografii zachytený pán podpisové hárky pravdepodobne schoval. V každom prípade takýmto konaním potvrdil skutočnosť, že o protiprávnosti jeho zdržovania sa v priestore odberového miesta za účelom zberania podpisov je uzrozumený, teda koná cielene a vedome. Je potrebné pripomenúť, že budova Základnej školy je obecnou nehnuteľnosťou a tak je na mieste otázka, či o takomto konaní vie starosta obce Mgr. Adrián Macho. K predmetnému prípadu prebieha zaujímavá diskusia aj vo verejnej facebookovej skupine Šoporňa kde žiaľ väčšina diskutujúcich nerieši skutočný problém, ktorým nie je demokracia a možnosť vykonať petičnú akciu a vyjadriť tak svoj politický názor, ale miesto a čas, kde zbieranie podpisov na petičné hárky prebieha. Z telefonátov rozčúlených ľudí vyplynula úvaha, aké opodstatnenie má polícia, ktorá na pokyn operačného strediska dva krát vykonala previerku priamo na mieste a na rozdiel samotných občanov, ktorí bez právomocí polície zabezpečili nielen svedectvá, ale aj fotodokumentáciu a hliadka OO PZ nebola schopná zabezpečiť vôbec nič. K veci uverejňujeme druhé doplnené stanovisko, ktoré nám zaslala hovorkyňa KR PZ v Trnave Zlatica Antalová:

„Polícia prijala oznámenie o osobe, ktorá sa mala nachádzať na odbernom mieste v obci Šoporňa a zbierať podpisy na petíciu. Policajná hliadka krátko po 14:00 hodine podnet preverila. Pri príchode na miesto policajti prítomnosť takejto osoby nepotvrdili.
Okolo 16:00 h bola policajná hliadka odberné miesto opätovne preveriť. Zber podpisov policajti ani v tomto prípade nepotvrdili“.
  Na sociálnej sieti sú uverejnené aj fotografie, ako bolo zariadenie používané na zbieranie podpisov počas prítomnosti  hliadky  OO PZ odsunuté a bez podpisových hárkov.  ]]>