Skip to content

DOKONALÝ ZLOČIN?

DOKONALÝ ZLOČIN?
Existujú alebo neexistujú pochybnosti o tom, že niekto zo Slovenska vedome pomohol Vietnamcom s únosom ich občana z Nemecka cez Slovensko a Rusko do Vietnamu? Očakával som, že dnešný branno-bezpečnostný výbor moje pochybnosti rozptýli. Nestalo sa tak. Ani generálny prokurátor pre mňa nedokázal dostatočne vysvetliť niektoré okolnosti, ktoré s únosom súvisia.
Najprv si zhrňme dva jednoduché fakty:
1. Vietnamec Trinh Xuan Than bol 23. júla 2017 unesený z Nemecka
2. Vietnamec Trinh Xuan Than sa 31. júla 2017 vo Vietname vzdal policajtom, ktorí ho zatkli pre korupciu
Beriem na vedomie doterajší stav vyšetrovania, ktorý nevie preukázať, ako sa Vietnamec Trinh Xuan Than dostal z bodu A do bodu B. Beriem na vedomie, že to policajné orgány dotknutých štátov nevedia procesne preukázať. Takto nejako vyzerá dokonalý zločin.
Čo však nedokážem zobrať na vedomie je spôsob, akým slovenské vyšetrovacie orgány uzavreli tzv. poľskú stopu. Jedným z podozrivých okolností príbehu je konanie Leteckého útvaru MV SR, ktorý na pokyn vtedajšieho ministra vnútra R. Kaliňáka odviezol vietnamskú delegáciu do Moskvy, odkiaľ pokračovali v ceste do Vietnamu ďalším lietadlom. Náš Letecký útvar poslal do Poľska 2 žiadosti o prelet nad ich územím: v prvom sa uvádzalo, že je na palube lietadla vietnamská delegácia. Keďže z Poľska neprichádzala odpoveď, v Slováci odoslali ďalšiu žiadosť, v ktorej nepravdivo tvrdili, že sa v lietadle nachádza slovenský minister vnútra – teda vysoký ústavný činiteľ susedného členského štátu EÚ.
Podľa záverov vyšetrovania Poliaci nakoniec schválili prvú žiadosť a tá druhá (nepravdivá) bola bezpredmetná.
Toto vysvetlenie je podľa mojej mienky nedostatočné. Naďalej vidím pokus o oklamanie Poliakov a to je ten kľúčový moment, pre ktorý moje pochybnosti ostávajú rovnako pevné, aké boli pred dnešným neverejným výborom. Nedokážem sa stotožniť s tým, že tento pokus naše orgány nevidia. A tvrdím, že tento pokus je kľúčom k tomu, či niekto zo Slovenska pomohol Vietnamcom vedome, alebo bol len zneužitý.
Zdroj: FB
]]>