Skip to content

NAŠE NEMOCNICE SÚ UŽ TAKMER PLNÉ

NAŠE NEMOCNICE SÚ UŽ TAKMER PLNÉ
Kapacity nemocníc pre pacientov s COVID-19 sa rýchlo napĺňajú, mnohé už hlásia prekročené maximá. Aktuálne je na celom Slovensku voľných len 20 lôžok pre nových pacientov, ktorí by potrebovali podporu umelej pľúcnej ventilácie. Pre nových pacientov, ktorí nepotrebujú kyslíkovú podporu, je voľných približne 600 lôžok.
Aktuálne je v platnosti príkaz šéfa rezortu na obmedzenie tzv. bielej medicíny, teda plánovaných zákrokov, ktorých presun nebude znamenať zhoršenie zdravotného stavu pacienta.
„Dostávame sa do zlomového bodu, kedy situáciu musíme veľmi pozorne koordinovať. Najkritickejšia situácia je, žiaľ, v regiónoch, kde je najnižšia zaočkovanosť. Pacientov v spolupráci s Operačným strediskom záchrannej zdravotnej služby prevážame do nemocníc, ktoré hlásia ešte voľné kapacity. Dal som zároveň pokyn, aby nemocnice v najviac postihnutých regiónoch reprofilizovali lôžka aj nad rámec pôvodne stanovenej maximálnej tretej fázy kapacity,“ uviedol minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský.
„V regiónoch na východe Slovenska sme požiadali už niektoré špecializované ústavy, aby pripravili kapacity pre pacientov s COVID-19. Pripravujeme tiež zapojenie mimorezortných zdravotníckych zariadení. Vďaka aplikácii e-lôžko vieme presne, kde je koľko lôžok voľných a záchranka s pacientom je nasmerovaná do konkrétneho zdravotníckeho zariadenia,“ vysvetlil štátny tajomník MZ SR Kamil Száz.
„Chcem sa poďakovať všetkým hrdinom v nemocniciach, našim zdravotníkom. Ďakujem Vám za nasadenie a starostlivosť o pacienta, nesmierne si to vážim. Stojím za Vami a spoločne situáciu zvládneme,“ povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.
Zdroj: FB
]]>