Skip to content

Táto vlna je už prehratá. Opatreniami bolo potrebné motivovať k očkovaniu a odvrátiť vlnu nasledujúcu

Včerajšie rozhodnutie vlády SR, ktorým bol zavedený viacmenej tvrdý lockdown je síce vzhľadom na súčasný stav pochopiteľné, no z dlhodobého hľadiska nie zrovna úplne logické. Už v predchádzajúcom článku som sa snažil priblížiť pochopiteľné postoje ako neočkovaných tak žiaľ aj mnohých očkovaných ľudí k zvýhodneniu tých, ktorí boli, sú a chcú byť zodpovední.

Tým, že očkovaným a prekonaným napriek ich progresívnemu a zodpovednému prístupu k ochrane proti koronavírusu neboli ponechané výhody, strácajú motiváciu k absolvovaniu očkovania nielen doposiaľ neočkovaní ľudia, ale žiaľ aj mnohí už očkovaní (k aplikácii tretej dávky vakcíny).

Problémom sú aj zatvorené reštauračné, kaviarenské prevádzky a obchody, ktoré mali byť pre túto kategóriu ľudí otvorené. Pomohlo by to nielen samotnej ekonomike, ale aj dôvere vo vakcináciu.

Skutočne je najvyšší čas otvorene priznať, že pravdepodobne pre určitý populizmus a rôzne názory k opatreniam vo vládnej koalícii bola opätovne premrhaná šanca v dostatočnom predstihu zmysluplne zabezpečiť prevenciu a vyhnúť sa súčasnému stavu tým, že už zhruba od septembra mali byť určité služby v krajine dostupné len pre zaočkovaných a prekonaných. Odôvodnenie takýchto opatrení je pochopiteľné a logické, účinnosť vakcinácie je preukázaná vedeckými výskumami a aj v okolitých krajinách vidíme príklady zavádzania dokonca povinného očkovania.

Toto skutočne nemôže byť téma pre laikov, nesmie to byť téma pre politikov získavajúcich lacné body na jednoduchých občanoch a už vôbec to nesmie byť téma pre ľudí popierajúcich očkovanie ako také z medicínskeho hľadiska.

Žiaľ, práve nezodpovední populistickí politici nemajú iné témy ( migrácia v posledných mesiacoch ustala, téma Lučanského vyprchala dostratena a namočiť hod do srač…k sú ochotní už aj vlastní) a tak vo veľkom sa snažia využiť antivaxerskú vlnu, kedy k výsostne odborným témam na sociálnych sieťach a v iných diskusiách cítia potrebu vyjadrovať sa od upratovačiek cez traktoristov, murárov až po IT-čkárov, právnikov a lekárov všetkých odborov. Bol by som zvedavý, ako by reagoval ktorýkoľvek antivaxer, keby mu zub išiel vŕtať psychiater, alebo operáciu žlčníka vykonávať očný lekár, keď už hovoríme o niektorých lekároch „špecialistoch na covid“ no reálne fungujúcich v ambulanciách pediatrov, alebo dokonca len píšucich knihy o zdravej výžive.

Nesnažím sa vyzdvihovať konanie súčasnej vlády – podľa môjho názoru sa v mnohých prípadoch správa ako „slon v porceláne“ no pravdepodobné dôvody som spomenul už na začiatku. Zastávam však názor, že takýmto spôsobom sa dopredu budeme hýbať len veľmi pomaly, s veľmi bolestivými stratami a to nielen na zdraví a životoch mnohokrát nám blízkym ľudí, ale aj na ekonomike. A takýmto spôsobom sa covidu a teda nevyhnutných opatrení nezbavíme ani budúci rok, možno dlhšie.

Na záver snáď len – táto pandemická vlna (a je jedno či ju nazveme treťou, alebo štvrtou) je pre Slovensko veľkým problémom, no priznajme si, že napriek tomu je stratená. Keby sa dnes dali zaočkovať aj všetci neočkovaní, do vybudovania imunity po druhej dávke uplynie tak dlhý čas, že pozitívne výsledky nateraz očakávať nemôžeme. Pomohli by však eliminovať vlnu, ktorá ak nepríde k ďalšiemu masívnemu očkovaniu, bude s najväčšou pravdepodobnosťou nasledovať. Preto bolo práve teraz potrebné zamerať sa nie na obmedzenie všetkých, ale najmä na motivovanie ľudí a zabezpečiť tak odvrátenie opakovania sa chýb z minulosti. Na to, ale evidentne nateraz niet vôľa. A tam, kde nie je vôľa, nie je ani cesta.