Skip to content

PREČO NETREBA PODLIEHAŤ HYSTÉRII, ŽE BEZ RUSKEJ ROPY A PLYNU “ZAHYNIEME”

PREČO NETREBA PODLIEHAŤ HYSTÉRII, ŽE BEZ RUSKEJ ROPY A PLYNU “ZAHYNIEME”
Ako každému motoristovi, ani mne nepridáva na kľude, keď sledujem neustále rastúce ceny benzínu. A zachytil som už aj nový smer v prokremeľskej propagande, ktorý útočí aj na tieto (logické) obavy smerujúce k tomu aby sme Ukrajine nijako nepomáhali – a už vôbec nie zbraňami na jej obranu – a aj týmto ju “prinútili” prijať kapitulačné podmienky Putina.
Skrátka a dobre, aby sme “ruského medveďa” nedráždili lebo to neprežijeme. Ani náhodou to nie je také dramatické. Poučený životnými skúsenosťami som tušil, že aj v minulosti boli ceny na podobných hodnotách ako v súčasnosti, ale nie je nič smerodajnejšie ako keď si všetky potrebné údaje – teda v tomto prípade výšku priemernej mzdy a priemernú cenu (v mojom prípade cenu benzínu N95) – dáte do časového radu a zistíte, že:
– najmenej sme si z jedného priemerného platu mohli nakúpiť benzínu v roku 2012 (cca 55% hodnoty za rok 2020 a 68% vlaňajšieho roka)
– pri aktuálnej priemernej cene benzínu (podľa štatistického úradu za ostatný týždeň) sme z jedného priemerného mesačného platu stále natankovali o takmer 48% viac ako v tom roku 2012
– a aj keby sme sa dostali na hranicu (takmer) 2 EUR / liter tak ešte stále (pri “nezvýšenej” priemernej mzde) sme nad úrovňou rokov 2011-2014
Čo z toho vyplýva? Že netreba podliehať zbytočnej panike, pretože porovnateľnú situáciu sme už zažili – pred desiatimi rokmi – a dostali sme sa z nej. Štát má navyše páky ako korigovať úplne extrémne výkyvy. A hlavne – energonosiče sú v prípade Ruska jedinou reálnou komoditou, s ktorou dokáže byť vo svete konkurencieschopné. Čo najrýchlejšie odstrihnutie sa od energetickej závislosti od neho je v záujme bezpečnosti Slovenska a vlastne aj celej Európy. Pretože to je naša najsilnejšia páka ako vykázať čoraz totalitnejší a militaristickejší režim do patričných medzí.
Ukrajina potrebuje našu pomoc, humanitnú aj vojenskú, a zaslúži si ju. Cena mojej prípadnej “neúmerne zvýšenej automobilovej nepohody” (v reále ešte žiadna nenastala) je nemerateľným zlomkom toho, akú cenu musia platiť Ukrajinci vo svojej vlasti po vojenskej invázii putinovského Ruska. Takže sa nedajte opiť rožkom goebbelsovského komsomolca milujúceho číslované statusy, ktorý volá po “energo cenovom komforte” na úkor zničených ukrajinských životov, ukrajinských miest a dedín a v prospech agresora. Ani náhodou, továrišč.
Zdroj: FB