Skip to content

Billboardy so symbolickým nápisom „MY SME UKRAJINA“ na podklade zástavy Ukrajiny, víkend nevydržali

Sereď / Generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka, by mal hneď ráno dať pokyn Orgánom činným v trestnom konaní k bezodkladnému vyšetreniu poškodenia dvoch billboardov so symbolikou podporujúcou utrpenie na Ukrajine.

V tomto prípade sa nejedná „len“ o trestný čin poškodzovania cudzej veci, ale môže ísť a s najväčšou pravdepodobnosťou aj ide  o podstatne závažnejší prejav intolerancie , schvaľovania násilia voči jednotlivcom a skupine obyvateľov a podpory vojny vedenej armádou Ruskej federácie a teda zjavného agresora voči Ukrajine.

V kontexte s niektorými diskusnými príspevkami ako na sociálnych sieťach, tak aj v diskusii pod článkami v našom médiu, kde niektorí diskutujúci verejne priamo schvaľujú  poškodenie billboardov a dokonca vyzývajú k ich  podpáleniu niet pochýb, že medzi občanmi okrem ochoty pomôcť utečencom – matkám s deťmi z bombardovanej Ukrajiny, sú aj jednotlivci, alebo organizované skupiny ochotné takto demonštratívne konať a verejne prezentovať svoje scestné a nebezpečné názory.

Pripomíname aj na základe vlastných skúseností, že od nenávistných komentárov v diskusiách a vyhrážkach takpovediac medzi riadkami, je len kúsok k zastrašovaniu konkrétnych ľudí, ničeniu ich majetku a fyzickým atakom.

Vojna na Ukrajine trvá „len“ niečo cez dva týždne a väčšina utečencov doteraz cez Slovensko „len“ tranzitovala do ďalších krajín EÚ. Je možné a veľmi pravdepodobné, že už o týždeň bude situácia aj u nás vážna a ťažko zvládnuteľná. Vojna pokračuje, mestá a ich infraštruktúra na Ukrajine sú systematicky bombardované a stále viac civilistov smeruje k hraniciam s EÚ. Poľsko situáciu s utečencami nezvláda už dnes, Česká republika požiadala o pomoc EÚ a z Ukrajiny k nám smerujú hlavne chudobnejší ľudia. A je ich veľa.

Je povinnosťou príslušných orgánov rázne zakročiť proti všetkým prejavom intolerancie voči utečencom a to skôr, ako budú utečenci napádaní prívržencami agresora, teda Ruskej federácie a Vladimíra Putina.

Sme si istí, že väčšina ľudí situáciu chápe, no druhá strana je stále hlasnejšia a logicky sa dá očakávať, že len pri verbálnych prejavoch časom nezostane.

K úmyselnému poškodeniu billboardov došlo dnes, teda v nedeľu  13. marca 2022 okolo 20. hodiny večer.