Skip to content

Je mi smutno, keď vidím Kyjev, Mariupol a Odessu zbombardované armádou Ruskej federácie. Ako mestá vyzerali pred vojnou?

Dnešné správy z nielen východu Ukrajiny sa ma znovu akosi osobne dotýkajú. Rovnako, ako tomu bolo pri Náhornom Karabachu, keď som v obrazovom  spravodajstve svetových tlačových agentúr videl zbombardované kaviarne v ktorých som si dával dobré espresso a zákusok a ulice, po ktorých sa pri mojej návšteve prechádzali ľudia.

Spomínam si na  kaviarne, reštaurácie a ulice v Kyjeve, Mariupole, Odesse a ďalších mestách nami často na Ukrajine navštevovaných.

Denne v spravodajstve vidíme reštaurácie, kaviarne, nákupné centrá a ulice zničené bombardovaním Putinovou armádou.

Nechápeme, že k takémuto zverstvu môže v 21. storočí prísť v Európe.

Bežný Slovák ale Ukrajinské mestá pozná hlavne z aktuálnych správ. Toto je Kyjev pred vojnou. Mesto, ktoré dnes vyzerá inak.

Takto sme ho videli veľakrát my.

Reportáž je z jednej cesty na ukrajinský Donbas, kedy sme dva dni strávili v Kyjeve. Čitateľ z množstva uverejnených fotografií môže vidieť, že Kyjev bol moderné a vybudované mesto s počtom obyvateľov blížiacim sa k trom miliónom. Čulý spoločenský život a množstvo turistov mohla tejto ukrajinskej metropole závidieť aj Bratislava.

Dnes je všetko inak.

Opúšťame hlavné mesto Ukrajiny Kyjev a vlakom ideme na Donbas k Azovskému moru do mesta Mariupol. Ale o tom nabudúce…