Skip to content

Druhé výročie odchodu fotografa Jozefa Čambála sme si pripomenuli zriadením jeho expozície a prípravou fotokomory

Tento víkend bol dôležitý aj pre stretnutie štyroch priateľov žiaľ už nežijúceho známeho seredského fotografa  Jožka Čambála, ktorý nás opustil pred dvomi rokmi.

V Múzeu totality sme sa stretli nielen s cieľom pripomenúť si jeho pamiatku a dielo zanechané aj čitateľom SOL, ale aj z dôvodu trvalejšieho zanechania odkazu tohto fotografa.

Prezreli sme si fotografie, ktorých autorom je práve Jozef Čambál a doplnili sme náš  archív o ďalšie Jozefove fotografie, ktoré zosumarizoval Roman Hanák.

Miro sa pochválil aj objektívom na fotoaparát, ktorý mu Jožko Čambál venoval.

V Múzeu  má svoje stále miesto aj expozícia fotoaparátov, diplomov, preukazov a osobných vecí venovaných Jozefovym synom Lukášom.

Osobné veci po otcovi Lukáš nachádzal postupne a tak ich do múzea aj nosil. Dnes je v poličke múzea stála expozícia venovaná Jozefovi. Obsahuje skutočne veľa osobných vecí, ktoré si pamätajú všetci jeho priatelia.

Ďalšie preukazy Lukáš a materiály z predrevolučných rokov a roku 1989 priniesol na stretnutie.

  

S Mirom Miernym sme sa už dávnejšie rozhodli zriadiť fotokomoru s možnosťou ukážok výroby čiernobielej fotografie, no tento víkend sme sa na základe nášho návrhu dohodli na zriadení Školy čiernobielej fotografie, ktorá ponesie Jozefovo meno.

Fotokomora aj škola budú súčasťou Múzea totality.

O možnostiach ukážok výroby čiernobielej fotografie klasickým mokrým procesom budeme záujemcov  včas informovať.