Skip to content

Blíži sa 1. máj a v Múzeu totality sú už pripravené originály socialistických transparentov

Aj tento týždeň Múzeum totality bolo doplnené o zaujímavé dobové artefakty z čias socialistickej éry Československa.

Do múzea sa nám okrem zaujímavých kníh a časopisov z totalitnej doby, podarilo zaobstarať originálne transparenty nosené na  1. mája spravidla zamestnancami národných podnikov. Transparenty s vyobrazeniami vtedajšieho komunistického prezidenta  Gustáva Husáka, generálneho tajomníka komunistov vtedajšieho ZSSR  Leonida I. Brežneva, samozrejme V.I. Lenina, Karla Marxa a ďalších potentátov, v sprievode nosili prevažne súdruhovia oddaný Komunistickej strane.

K propagande ale boli priamo či nepriamo nútení aj bežní ľudia k strane sa nehlásiaci.

Do Múzea totality získané originály transparentov sú drevené a namaľované červenou farbou.

V Múzeu totality skončili aj materiály a písomnosti zo socialistického bunkra Civilnej ochrany. Brožúry, predpisy, katalógy, tlačivá – to všetko si vyžaduje vytriedenie, vyčistenie a dokumentáciu.

Zatiaľ iba – toto je kôpka cenných materiálov majúcich jasný pôvod stará prakticky pol storočie…

Originálna vesta CO majúca pôvod v súčasnej Českej republike  v múzeu už je a tieto materiály čakajú na oceľovú originálnu helmu, ktorá je „na ceste“.

Spomínate si na klasické socialistické písanky používané v základných školách? Tak tu sú. Originály, niektoré ešte čisté a iné popísané.

Samostatne by tieto knihy nemali veľmi zmysel a skončili by tak, ako vo väčšine zvodov, škôl, knižníc. V kontexte s ostatným obsahom Múzea totality, ale obsahovo dopĺňajú knižnicu doby dávnej, socialistickej.