Skip to content

Knižnica v Múzeu totality je dominantou a lákadlom

Áno, práve knižnica je v Múzeu totality tou dominantou, ktorá zaujme už na prvý pohľad. Nespornou výhodou múzea je svetlá výška  budovy, ktorú sme na múzeum vyčlenili. Takmer 4 metrov vnútorná výška umožnila vybudovanie knižnice o výške cca 3,6 m a dĺžke 3 metre.

Knižnica je na zadnej strane múzea a zároveň slúži aj ako určitá kulisa pri nahrávaní rozhovorov o histórii.

Knihy sú fenoménom, ktorý nikdy nedokáže nahradiť elektronika ani internet. Aj keď ich digitalizácia je určite nevyhnutná.

Knižnica obsahuje stovky kníh z revolučnej doby novembra´89, augusta ´68, porevolučnej doby, ale aj stovky kníh priamo z doby socialistickej.

Tisíce časopisov a originálnych vydaní novín z tejto doby osobe zaujímajúcej sa o novodobú históriu zabezpečia možnosť štúdia autentických materiálov a nie dnes rôznymi ľuďmi z rôznych motívov manipulované pohľady na dejiny.

Knižnica je sústavne dopĺňaná o nové materiály a ich katalogizovanie a spracovanie na web múzea  http://www.muzeumtotality.online potrvá roky.

Postupne sa snažíme web dopĺňať, no času je málo a vystavených vecí veľa. Na základe osobnej požiadavky, sme ale schopní reagovať a aktuálne fotografie doložiť, prípadne poskytnúť priestor na osobnú návštevu.

Nateraz uverejňujeme dostatok fotografií, na ktorých snáď bude možné dohladať tie knihy, o ktoré má konkrétna osoba záujem.