Skip to content

Pre mladých ľudí sú staré veci nové. Vidia ich totiž po prvý raz.

Asi tak by som vyhodnotil reakcie drvivej väčšiny detí, ktoré Múzeum totality navštívili. V prvom rade ohúrenie z množstva exponátov v jednej veľkej a vysokej miestnosti a následne prekvapené pohľady na prakticky všetky exponáty od starých klasických telefónov, cez vysielačky, odznaky, vlajky, busty, osem palcové diskety, LP vinylové platne, kotúčové magnetofóny, až po predmety pre nás dennej potreby a samozrejme – dominantnú takmer štyri metre vysokú knižnicu plnú kníh. Faktom je, že väčšie množstvo kníh sa bežne doma už tak ľahko nevidí.

Múzeum totality sme otvorili  17. novembra  2021. Zatiaľ je k dispozícii výstavná miestnosť s dvadsiatymi vitrínami, z ktorých je sedemnásť  plne presklených. V nich sú vystavené najdrobnejšie a na dotyk citlivé exponáty.

Ostatné exponáty sú vystavené s možnosťou ich uchopenia, aj keď to neodporúčame.

Vhodné exponáty v súčasnej dobe dopĺňame aj do študovne, oddychovej miestnosti a na chodbu vedúcu do múzea.

Priamo vo výstavnej  miestnosti sú tri samostatné sedenia slúžiace nielen na diskusie, ale aj na posedenie pri dobrom espresse. Práve tieto štýlovo zariadené sedenia vyhovujú aj pre nahrávanie relácií, čo sme využili nielen my, ale aj TV Markíza, Slovenská televízia a Slovenský rozhlas.

Po vyriešení nasvietenia jednotlivých vitrín po bezpečnostných kamerách prídu na rad kamery na ON LINE vysielanie a možnosť reálnej prehliadky múzea z ktorejkoľvek časti sveta.

Múzeum doteraz osobne navštívilo cez stotridsať návštevníkov a cieľom sú návštevy najmä online. Fyzicky hlavne pri diskusiách, spomienkových akciách a výročiach významných udalostí, ktoré si chceme pripomínať pravidelne.

– – –

Exponáty Múzea totality sú postupne  dokumentované fotograficky a spolu s popiskami publikované na online platforme, ktorú môžete navštíviť tu:

https://www.muzeumtotality.online/

Ďalšie informácie o totalitnej dobe a socialistickom Československu nájdete tu:

https://socializmus.sk/

Ak máte staré predmety z čias socializmu a máte záujem umiestniť ich v múzeu pre ich zachovanie pre ďalšie generácie, uvítame to a bez váhania sa ozvite e-mailom, alebo telefonicky na číslo: 0907 277 777.

Zachovajme kus histórie aj pre tých, ktorí tu budú pre nás. A ukážme im, aký bol reálny život v totalitnej dobe, kedy si jedna strana prisvojila moc a vládu nad ľuďmi aj za cenu ich streľby na hraniciach, ak sa systém rozhodli opustiť.

Nezabúdajme, sloboda stojí za to a za jej získanie veľa ľudí trpelo a mnohí dokonca položili život.