Skip to content

100 dní žijeme v úplne inom svete…

Je tomu viac ako 100 dní, čo žijeme v úplne inom svete. Pripomína mi to dobu po 11. septembri, teda teroristickom útoku na WTC v New York City. Aj po tomto dátume sa zmenil svet a všetko bolo inak…

Pred niečo viac ako tromi mesiacmi Ruská armáda na rozkaz prezidenta Vladimíra Putina začala priamu vojenskú ofenzívu na území iného suverénneho štátu. Putin síce prikázal nazývať to „špeciálnou vojenskou operáciou“, no v ľudskej reči ide o úplne obyčajnú dobyvačnú vojnu a neprijateľnú agresiu psychopata rovnajúceho sa Hitlerovi a Stalinovi dohromady.

Až skutočné nasadenie Ruskej armády v plnej nahote ukázalo jej stav. Kým do útoku na Ukrajinu všeobecne prevládal názor, že Ruská armáda je druhou najsilnejšou na svete, po 24. februári 2022 je zrejmé, že Ruská armáda je druhou najsilnejšou – momentálne na Ukrajine.

Putin pozbieral a do tankov posadil chudákov z celého rozľahlého územia Ruskej federácie a tak vyzerajú aj „úspechy“ jeho armády v bojoch.

O úrovni Ruskej armády svedčí aj rabovanie ruských vojakov pri ústupe z bojových pozícií späť za hranice Ukrajiny do Bieloruska a Ruska. Vojaci z ktorých mnohí pravdepodobne po prvý raz videli splachovacie záchody sa do nich zaľúbili natoľko, že ich vytŕhajú z kúpelní Ukrajincov utekajúcich pred ich samopalmi a povešané na tankoch ich vezú domov rodinám nepochybne ako cenné darčeky, resp. vojnovú korisť. Smutné, komické a tragické zároveň. Tí vojaci si strieľanie Ukrajincov zrovna sami a s radosťou nevybrali.

Fotografia zachytáva ruských vojakov s korisťou v podobe bežnej výbavy spálne. Čo je v krabiciach ťažko hovoriť, no keď pre týchto ruských vojakov má hodnotu paplón a ich hodnoty sú nastavené tak, že sa nehanbia ukradnúť (možno zavraždeným civilistom) paplóny, malo by byť každému hneď jasné, s kým má do činenia.

Áno, Ruská armáda zmenila svet. Je iný a iným zostane. Tak, ako Ukrajinci, ale aj títo chudáci na tankoch.

Vladimír Putin musí byť na svojich vojakov a armádu hrdý…